Аустрија: За десничарски поздрав Хрвату две године затвора

0

БЕЧ – Покрајински суд у аустријском граду Клагенфурту осудио је данас 69. годишњег држављанина Хрватске на две године условног притвора због десничарског поздрава на комеморацији у Блајбургу пре годину дана.

Пред судом оптужени је негирао да се радило о нацистичком, већ је рекао да је било реч о „хрватском поздраву”.

Због ове тврдње на суђење је био позван и један хрватски историчар као сведок, који је требало да то објасни.

Порота је, међутим, оценила да је оптужени крив за кршење закона о забрани величања нацизма, то јест за „хитлеровски поздрав”, али и због нацистичких изјава у документарном прилогу аустријске државне телевизије ОРФ, у којем је хвалио Адолфа Хитлера и његову владавину.

Пошто до сада није био осуђиван за кривична дела, судија Кристијан Либхаузер-Карл је одобрио условну казну.

Након што је Хрвату објаснио да неће морати да иде у затвор, оптужени је прихватио пресуду, али се тужилац још није изјаснио.

Одмах након суђења, Хрвата је преузела полиција, јер је против њега изречена забрана уласка у Аустрију, па га је протерала из земље.

У три наврата је Хрват у Блајбургу подигао десну руку, како су потврдили сведоци.

Он је то одбацио и рекао да је жртва, додајући да му суд објасни како треба да поздравља, јер се рука подиже приликом сваког поздрављања.

Остао је при својој тврдњи да се ради о хрватском поздраву, који је и хрватска председница користила приликом полагања заклетве.

То је, међутим историчар Марио Јареб одбацио, и објаснио да, ако је реч о усташама, онда се они поздрављају са „За дом спремни”.

Тај поздрав је уведен крајем 1931. и почетком 1932, али без подизања руке. За време усташког режима користило се подизање десне руке, аналогно „хитлеровском поздраву”, додао је он, указујући да званичног налога за коришћење тог поздрава није било.

Јареб је уједно додао да у Хрватској не постоји ниједан званичан поздрав током којег се подиже десна рука.

Адвокат оптуженог рекао је да његов штићеник користио хрватски поздрав, који није у Аустрији противзаконит. (Танјуг)

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*