Бајден: Америка ће бранити балтичке земље од Русије

0

Амерички потпредседник Џозеф Бајден поново потврдио посвећеност САД да бране балтичке државе Летонију, Литванију и Естонију од било какве агресије Русије.

Бајден је новинарима поручио да су САД и даље посвећене Члану 5 Северноатлантске алијансе, кључном принципу колективне одбране свих чланица НАТО, пренела је агенција АП.

Он је такође одбацио коментар републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа да би САД, уколико он победи на изборима у новембру, могле да ускрате помоћ одбрани балтичких земаља.

„Ми мислимо оно што кажемо. Никад нисмо одступили од било којег обећања које смо дали. У питању је наша част“, поручио је Бајден после састанка са председницима Летоније Раимондсом Вејонисом, Литваније Далијом Грибаускаите и Естоније Томасом Хендриком Илвесом.

Потпредседник САД је истакао да Трампове изјаве „нису нешто што треба схватити озбиљно, пошто мислим да он не разуме шта је то Члан 5“.

Трамп је у интервјуу „Њујорк Тајмсу“ прошлог месеца рекао да ће одлучити да ли балтичке земље треба и даље да уживају заштиту НАТО од Русије на основу тога да ли су те земље „испуниле своје обавезе према нама“.

Бајден је навео да ће снаге НАТО ојачати безбедност дуж своје заједничке границе са Русијом.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*