БАЊА ЛУКА: Јавна трибина о злочинима НДХ

0

72. године од страдања 700 хиљада Срба, Јевреја и Рома у систему концентрационих логора Јасеновац, морамо да се присјетимо да много убијених још почива у јамама, а не гробницама, поручено је са јавне трибине коју је у Бањалуци организовало Удружење грађана „Савјест“.

Истичу да се о страшним злочинима мора више говорити, а не, како кажу, само о годишњицама.

Доња Градина – мјесто највећих страдања Срба, Јевреја, Рома. Најстрашнијих злочина нису била поштеђена ни дјеца. Убијено их је 20 000. Више од 7 деценија прошло је од слома НДХ и затварања логора, а остаци 700 000 јасеновачких страдалника још нису сахрањени.

– Суштина је у једној ријечи – да су они несахрањени. Мисмо их пребројавали, али нисмо учини оно најбитније, нисмо их сахранили, каже Саво Бојић, предсједник Удружења грађана „Савјест“

Страдање у логорима не смије бити заборављено. То је опомена о којој морамо да причамо сваког дана и да учимо млађе генерације, поручено је са трибине. У том смјеру иде и новина која ће почетком нове школске године бити уведена у образовни систем Српске.

– Образовање о холокаусту. У јавности се о томе мало зна, шта ће то наша дјеца учити и преносити родитељима кући, поручио је Душан Басташић, предсједник Удружења „Јадовно 1941“.

На трибини у вијећници Банског двора поменути су сви злочини над српским народом који су почињени под окриљем НДХ – од дана њеног устоличења 1. 4. 1941. до слома, четири године касније.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*