Бар: Први храм посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу (ЊЕГОШУ)

Ето, нешто се Бару баш хоће. Прво је добио највећи храм у Црној Гори, храм Светог Јована Владимира, а сада добија први храм посвеђен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу

0

Поводом освештавања првог храма посвеђеног Светом Петру Ловћенском Тајновидцу, изграђеном у Бару, који ће бити освештан 21. маја 2017. године, разговарали смо са Протомајстором Момчилом Станојевићем:

2-1

Као што имају и други Саборни храмови, храм Светог Саве у Београду, храм Христовог Васкрсења у Подгорици, ево даде Бог да и храм Светог Јована Владимира у Бару испред себе има још једну цркву. Мене то асоцира на мајку која води своје чедо за руку.

Дошло се на идеју да се баш овде, са југозападне стране, између Саборног храма и парохиског дома, по узору на Ловћенску капелу, подигне први храм посвећен Светом Петру Ловћенском Тајновидцу.

Управо је са ове локације полетела и црква Свете Тројице на врх Румије, па се уздамо у Бога да ће одавде полетети црква и на Ловћен. А све ми нешто говори да ћемо видети брзо и манастир на Ловћену, јер манастир је у ствари ту, само треба уселити монахе.

DSC_0033 (1)

Ова црква је рађена по узору на Ловћенску капелу, са малим изменама, јер технологија је напредовала. Опет, све то чини своје. Потрудили смо се да задржимо димензије колико је то било могуће.

Грађена је од камена који је 15 сантиметра дебео, затим иде 25 сантиметара бетона а метална конструкција је подигнута од опеке дебљине 25 сантиметара. За разлику од Ловћенске капеле, овај храм је изнутра комплетно урађен фреско малтером, најбољом подлогом за живопис у свежем малтеру. Ловћенска капела је изнутра била обложена каменом, односно грађена је од камена.

Извођачи радова су Мојковчани и Барани, који су се и те како презнојили и уградили сву своју љубав у храм Светог Јована Владимира, група Милоша Бата Вукадиновића .

DSC_0032

Камен је радио Бећко, који живи у Бару, иначе Пљевљак, са своја три помоћника, Младен Гајовић, Божијим чудом. Нешто ми је говорило да могу имати велико поверење у њега. Он никада није радио камен, ово је први пут да је узео камен у руке, а врсни је керамичар. Али, Господ је удесио да он обави изузетно зидање у камену као и покривање цркве каменим плочама које су дошле из Билеће. Томе су предходили радови на изолацији итд.

На капели су бронзана врата са мотивом Ловћена, на чијем врху стоји Ловћенска капела. На њима су изливене и потоње речи владике Рада. Модел и изливање је урадио проф. др Зоран Кузмановић из Смедерева, који је излио и врата за Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

Камену пластику на рељефу који горе видите радио је Драгиша Кркељић из Подгорице, као и надвратну греду коју је исписао, такође и крстове са леве и десне стране надвратника, као и крст на куполи.

DSC_0047

Фрескопис је урадила група Анастасија Радовића Морачког, са Вуком, Вељком, Илијом. Фреско малтер урадио је Ћиро.

Под је рађен од коцкица 4х4 и 8х8 сантиметара цепаног никшићког камена, крем боје и сивог, односно црног камена, који смо допремили из Дољана. Обрађен је у радионици „Тајкаман“. Сав камен за фасаду и кров урадила је  радионица Малише Ковачевића „Прогрес“ из Никшића.

На свеопшту радост, ово је десета црква по узору на Ловћенску капелу, која је срушена са врха Ловћена. Да она није срушена, нико не би зидао нову. Ево, рађа се десета, шест их је у Црној Гори, две су у Србији и две у Републици Српској.

Свеопшта је радост и да је она посвећена Светом Петру Ловћенском Тајновицу. И овом приликом приликом позивамо све  православне хришћане, као и грађане других вероиспвеости да присуствују овом величанственом догађају, којем се Свети Петар Ловћенски Тајновидац радује на Небесима, којем се анђели радују.

На свечаној архијерејској Литургији, у недељу 21. маја, са почетком у 8 часова, биће освештан овај храм. Освећењу цркве претходиће свечана академија, која ће бити одржана на платоу испед Саборног храма Светог Јована Владимира у суботу 20. маја, са почетком у 20 часова.

DSC_0042

Морам да наведем да је комплетан фрескопис доброчинство господина Риста Дрекаловића, да су врата доброчинство Милисава Миша Остојића.

Полијелеј  је изливен је у Љвову, у Украјини, у фирми „Светлосервис“ Игора Ћубе, који је такође излио полијелеје за Саборни  храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Изливен је према фотографијама Ловћенске капеле које смо имали.

Прозоре, један олтарски, и јужно и северно још по два, даривао је Срећко Кнежевић из Бара, централни крст је даривао Небојша Стругар.

Има укупно осам мозаика, четири су у олтарском делу и још четири испред  олтарског дела. Значи, то су мозаици по уобичајном распореду, какав је некада био у капели на Ловћену. С лева на десно, први је мозаик Светог Јована Владимира, затим Светог Василија Острошког, Светог Петара Цетињског и Светог Стефана Пиперског. Испред олтара су с леве и с десне стране мозаици Пресвете Богородице и Господа нашег Исуса Христа. Лево, поред Богородице, је мозаик Светог Петра Ловћенског Тајновидца, а десно се налази мозаик  Светог Јована Крститеља. Дакле, укупно осам мозаика димензија 55 х 80 сантиметара.

DSC_0069

Мозаике је урадио Александар Мијаиловић из Београда, који је радио мозаике и у храму Светог Јована Владимира, Ваздвижење Часног Крста и мозаик Свих Светих.

Овом приликом, још једном позивам  на свеопшту радост и окупљање, да нам не буде жао труда, јер то су непоновљиви тренуци у историји, и добро је да се и ми нађемо као сведоци  и учесници  историје, тј.  на освећењу храма 21. маја, а уједно позивам и потенционалне добротворе и дародавце да се својим прилогом уграде у овај храм, како би смо време и труд ових радника и мајстора исплатили, да никоме не останемо дужни.

Текст и фото: Жељко Ђуровић

Митрополија Црногорско Приморска

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*