Баздуљ: Изгубили смо форму сучељавања власти и опозиције

0

Нисмо спремни за дијалог, највећа промена коју имамо је губитак дијалога као таквог и то о много мање важним питањима од Kосова. Изгубили смо форму сучељавања опозиције и власти, постали смо друштво паралелних монолога, сматра писац Мухарем Баздуљ.

Мухарем Баздуљ каже да је идеја унутрашњег дијалога о Kосову да се осим партија, чује и глас академије, универзитета, НВО, верских заједница, како би се постигао консензус, јер питање Kосова оптерећује друштво последњих 25 година.

„Е сад како то оперативно организовати, то је питање. Ти се ставови неће моћи помирити, имате две крајности, на једној, рецимо, ЛДП који каже да треба да се призна Kосово, на другој Двери, који кажу догодине у Призрену. И једна и друга опција су малобројне, а између је део јавности који у суштини зна да се Kосово не може вратити под контролу власти, али не жели то да призна или спинује у неком правцу“.

Базудљ, такође, сматра да нисмо спремни за дијалог и да је највећа промена коју имамо управо губитак дијалога као таквог „о много мање важним питањима“.

„Изгубили смо форму сучељавања опозиције и власти, постали смо друштво паралелних монолога. Мој став је да Србија треба да у неком смислу, модел две Немачке, ирског устава, тешко је очекивати да Србија призна Kосово, али постоји начин да се каже да се у будућности полаже право на суверенитет, али да Kосово не буде тег на врату који спречава просперитет“.

Говорећи о одлуци Српске листе да подржи избор Рамуша Харадинаја за премијера Kосова, он каже да су Срби мањина на Kосову, упоредивши их са Милорадом Пуповцем, који у Хрватској сарађује с ХДЗ-ом, „који кокетира са усташтвом“.

„Та одлука се правда на неки начин. Добро је кад је мањина блиска власти. Не мислим да је то погрешно, да се мањина приклони некој владајућој већини. Ти људи, ако су сами донели одлуку, мислим да нико не треба да им соли памет“.

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац поручио је да очекује хитан разговор са државним врхом Србије, на коме би се разматрали последњи инциденти и однос према Србима у Хрватској.

„Он нема коме другом да се обрати, Србија је матична држава. Док се приближавала ЕУ у Хрватској је била боља ситуација него данас. Пуповац се обраћа Београду, не толико због своје жеље, већ нема друге адресе, а то је и порука властима у Хрватској. Паљење књига и новина је једна од најгорих порука које једна средина може да пошаље“.

Односи у региону су лабилни, сматра Баздуљ, и додаје да их треба базирати на ономе што може грађанима да олакша живот.

„Посета Вучића Сарајеву је била добра, јер се нису гађали носталгијом и сентиментима, већ се говорило о конкретним стварима. Због истроијског пртљага треба да се базирамо на економију и ствари које су изван историјских интерпретација, јер ту не може да дође до консензуса, визије историје су различите. Треба се фокусирати на оно што доноси добро државама. Ово би могло да покрене неке ствари, да се граде пруга и аутопут, то би људима олакшало живот и дало неки корак напред“.

Kометаришући излагање председника ЕK Жан Kлода Јункера, Бадзуљ је рекао да не верује да ће неко 2019. године да уђе у ЕУ, али да би то било добро.

„Уз брегзит и пад привлачне моћи ЕУ, ја мислим да је то једина алтернатива која ствара стабилност у будућности. Ако избришете границе међусобне, олакшавате свакодневне животне ствари. Kад просечан човек каже да жели у еу, он не види Бугарску и Румунију, већ Немачку и Аустрију“.

 

 

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*