BEČKI DNEVNIK: Kome se priviđa rat na Balkanu i da li je EU zaista poručila „laku noć“

0

EU se nalazi na putu da, zbog bavljenja sopstvenim defektom, ignorisanja i neinteresovanja previdi opasne razvoje na jugoistoku, sa mogućim fatalnim posledicama, upozorava bečki dnevnik „Prese”.

List navodi da se upozorenja, u brojnim publikacijama, gomilaju, da je Evropa na putu da „izgubi“ države Zapadnog Balkana.

Medijsko interesovanje se povećava i ponovo se šalju reporteri, objavljuju izveštaji, ukazuje „Prese“.

Kao primer navodi magazin „Ojropeiše rundšau“ koji nikada nije iz vida ispustio Balkan, i koji u novom broju objavljuje upozorenje Vedrana Džihića da je Balkan „tempirana bomba“ koja otkucava.

„Snažni ljudi rade na izgradnji svoje moći, nacionalizam je ponovo, na mnogim mestima, korišćen kao tehnika vladavine“, istakao je Džihić, bečki ekspert za Balkan.

„Prese“ navodi da je i nemački „Špigel“ zapadnobalkanske države nazvao „siročićima kontinenta“ i upozorio da postoji osetno udaljavanje od evropskog projekta.

„To što EU kao simbol sigurnosti i blagostanja gubi uticaj je razumljivo, koliko i opasno. Mir je ugrožen kako maskiranim težnjama Albanaca za zajedničkom državom, tako i željom za velikom moći srpskih nacionalista“, ističe „Špigel“.

Krakovski magazin „Nju istern Jurop“ posvećuje „balkanskom karuselu“ u letnjem izdanju čak 12 priloga, a među njima pisac iz Sarajeva Miljeno Jergović postavlja pitanje „Gubi li Evropa Balkan?“.

Takođe, ovaj magazin posvećuje pažnju temi Balkana kao prostoru za regrutovanje militantnih islamističkih grupacija, podsećajući da jedna četvrtina stranih pripadnika DAEŠ-a, koji dolaze iz Evrope, iz Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Makedonije.

Pošto je DAEŠ u Iraku i Siriji pod pritiskom, borci povratnici bi mogli delovati kao upaljač na buretu baruta sastavljenog od eksplozivne verske i etničke mešavine, konstatuje magazin.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*