Белгија: Потрага за осумњиченима, могућ терористички напад

0

Белгијско тужилашто саопштило је да трага за новим осумњиченима у новој истрази о тероризму, истакавши да страхују од могућег напада.

„И даље трагамо за неколико осумњичених терориста. Они су се можда нашли у ситуацији из које се тешко могу извући и стога страхујемо да би могла уследити иста реакција као 22. марта 2016“, рекао је телевизији ВТМ Ерик ван дер Сипт, портпарол канцеларије федералног тужилаштва, преноси АФП.

У Бриселу је 22. марта прошле године извршен двоструки терористички напад бомбаша-самоубица, при чему су убијене 32 особе, а напад је изведен након што је полиција открила скривено оружје, подсећа француска агенција.

Белгијска полиција је јуче оптужила два брата једног осуђеног џихадисте за припадност терористичкој групи, а они су осумњичени да су планирали напад великом количином оружја, међу којима су били и „калашњикови“.

Два брата, Аким и Клади Саути, налазе се међу четири особе које су ухапшене у бриселском преграђу Андерлехт, а од којих су две касније пуштене на слободу.

Пети мушкарац је ухапшен преко границе, на северу Француске, код града Лила.

Извор близак истрази навео је да су два притворена мушкараца браћа Саида Саутија, члана клуба „Камиказе бајкерс“ који издржава затворску казну у трајању од шест година од 2016. због регрутовања људи за џихадистичке организације и подржавања Исламске државе на друштвеним мрежама.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*