Бењамин Нетањаху: Трамп осећа велику топлину према јеврејској држави и јеврејском народу

  0

   Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да новоизабрани председник САД Доналд Трамп, кога он врло добро познаје, осећа велику топлину према јеврејској држави и јеврејском народу.

  „То се не доводи у питање“, рекао је Нетањаху у интервјуу за емисију 60 минута америчке ТВ мреже Си-Би-Ес (ЦБС).

  Он је изразио наду да ће односи САД и Израела ојачати за време Трампове администрације.

  Нетањаху и водитељ емисије Лесли Стол такође су у том интервјуу, који ће сутра бити емитован, дискутовали о Нетањахуовим проблематичним односима с председником Бараком Обамом.

  Ти односи су дотакли дно када је Нетањаху лобирао против споразума великих сила с Ираном у говору у Конгресу САД.

  „Претпоставимо да смо имали дивне односе, важи? Мислите ли да се не бих успротивио споразуму с Ираном да нисам мислио, као што сам мислио, да доводи у опасност постојање Израела? Наводно да бих“, рекао је Нетањаху, како преносе израелски медији.

  Он је недавно рекао да ће разговорати о споразуму када се буде састао с Трампом, који је тај документ означио једним од најгорих у историји, најавивши да ће га поништити.

  Америчка ТВ мрежа подсећа да упркос очитом Нетањахуовом ентузијазму у односу на Доналда Трампа, новоизабрани председник има ограничену подршку јеврејске заједнице у својој земљи која је великом већином, 71 процената, судећи по излазним анкетама, гласала за Хилари Клинтон.

  Неки критичари су оптужили Трампа и његове присталице за антисемитску реторику током кампање.

  Само неколико дана пре избора, Лига за борбу против клевата осудила је једну рекламу која је, како је тврдила, евоцирала стереотипе које су користили антисемити у прошлости.

  Трамп је порекао све оптужбе за антисемитизам и у говору у марту пред Комитетом за америчко-израелске јавне послове (AIPAC) описао себе као „доживотног присталицу и истинског пријатеља Израела“.

  Најновија испитивања израелског јавног мњења показују да велика већина Израелаца – 83 одсто, сматра да ће Трамп бити произраелски председник.

  Он је најавио да ће тежити да посредује склапању израелско-палестинског мировног споразума, док су његове изјаве и изјаве његових саветника протумачене као толеранција према ширењу јеврејских насеља на окупираној палестинској земљи и признавање Јерусалима као уједињеног главног града Израела, подсећа Тајмс оф Израел.

  Исто тако већина Израелаца није посебно забринута за могућност раста антисемитизма у САД после Трампове победе која је охрабрила неке расистичке и антисемитске групе, део такозване алт-деснице.

  Бета

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *