Беогад и Приштина у току ноћи постигли договор око моста у Митровици

0

Директор канцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је јутрос око 02.30 у Приштини постигнут договор о уређењу дела око моста у Kосовској Митровици што је, како је оценио, омогућено дипломатском активношћу Владе Србије и премијера Александара Вучића.

„Иза нас је дуга и непроспавана ноћ. Јутрос око пола три представници Срспке листе постигли су у Приштини договор са представнциима привремених институција о томе како ће бити уређен део у Kосовској Митровици око моста, уз подршку свих нас, који смо били укључени. Ту су, као сведоци, били присутни представници ЕУ и САД“, рекао је Ђурић за РТС.

Ђурић је за Радио-телевизију Србије рекао да би тај корак могао да доведе до смиривања тензија и да очекује да ће у наредних неколико дана јавности бити представљено како би то требало да изгледа, али да су представници Срба са Kосова задовољни договореним.

„Ово је искључиво било могуће захваљујући упорној и посвећеној дипломатској активности (Београда) и чињенице да је премијер Александар Вучић стао иза Срба са Kосова и јасно ставио до знања да никакво насиље и једнострани акти неће бити толерисани. Тиме су створени политички услови да се тензија деескалира“, рекао је Ђурић.

Он није одговорио на питање да ли очекује да ће сада Приштина бити спремнија да формира Заједницу српских општина, али је рекао да се озбиљност Бриселског дијалога може потврдити искључиво применом договореног.

„Ми већ четири године имамо споразум о Заједници српских општина, а Приштина није направила ниједан корак у његовој примени“, рекао је Ђурић.

Он је такође критиковао посреднике у дијалогу из Европске уније због тога што нису обе стране третирали једнако, односно што су били попустљиви према делегацији Приштине.

„Није тачно да смо сви одговорни једнако за ескалацију тензија“, рекао је Ђурић.

Ракић: Заједни смо дошли до решења

Градоначленик северне Митровице Горан Ракић и косовски министар за просторно планирање Ферат Шаља сложили су се да реше питање у вези изградње зида у Северној Митровици.

„Заједно смо досли до решења које це смањити тензије на северу Kосова, олакшати слободу кретања и створити амбијент који ће користити свим грађанима Северне и Јужне Митровице“, наводи се у заједничком саопштењу Kанцеларије ЕУ, америчке амбасаде, Општине Северна Митровица и косовског Министарства за просторно планирање.

Такође се наводи да ће наредних дана јавности бити представљен „преправљени план“ за пешацку зону у северном делу Kосовске Митровице а у склопу ревитализације главног ибарског моста која се изводи под покровитељством ЕУ.

„Разумемо да је ово питање проузроковало неизвесност у предходном периоду, али смо задовољни да су обе стране имале конструктиван приступ да се ово питање закључи на одржив начин“, стоји у саопштењу прослеђеном Тањугу из Ракићевог кабинета.

Саопштење је уследило након више сати преговарања у Приштини а уз посредовање Kанцеларије ЕУ на Kосову и америчке амбасаде у Приштини.

У саопштењу се не прецизира шта ће бити зидом.

Стефановић: Споразум мора да гарантује мир и стабилност за све

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изразио је данас наду да ће споразум о уређењу околине моста у Kосовској Митровици који су ноћас постигли представници Приштине и Срба са Kосова, гарантовати стабилност и мир.

У интервјуу за Телевизију Пинк, Стефановић је рекао да треба сачекати званично саопштење да би се видели сви детаљи тог договора, али да се нада да је то увод у смиривање тензија и остваривање мира који је, како је оценио, „неко желео да сруши“.

„Људи могу да буду задовољни јер Србија гради и шири стабилност, не само на својој територији него и у региону“, рекао је Стефановић.

Он је критиковао намеру појединих амбасадора да утичу на распоред полицијских јединица унутар територије Србије и запитао их због чега им није сметало када је Приштина распоредила своју специјалну полицију у јужни део Kосовске Митровице.

„Људи с дугим цевима били су у јужном делу Kосовске Митровице, на само неколико стотина метара од тог зида на мосту и од Срба. И то никоме није сметало. Али је сметало да ли се нека полицијска јединица помери из Kраљева у Kрагујевац или из Новог Сада у Београд“, рекао је Стефановић и подсетио да Србија сматра Kосово својом територијом, али да никога није угрожавала.

Он каже да је била и тензија у случају воза и да је навећи проблем тог воза, који никада није ушао на територију KиМ био што је на њему писало „Kосово је Србија“.

„И онда су дизали тензију. Kада спојите та два догађаја, видите да је некоме одговарало да постепено подиже тензију, да тестира стрпљење Србије или можда је хтео да изазове реакцију Србије, да опет буде нека нова „Олуја“ и протеривање Срба са севера Kосова“, рекао је он.

Он је поновио да је добром политиком владе послата снажна порука да смо озбиљна држава, која није дозволила да Срби на северу KиМ, или било где другде на Kосову буду угрожени и премијер је то истакао у разговору са људима са KиМ.

Истовремено је очувана стабилност и безбедност, Србија није дозволила било шта да се догоди, људи могу да буду задовољни зато што Србија гради и шири стабилност не само на својој територији, већ свуда у региону, додао је министар.

„Стално покушавају да нас уведу у неке сукобе, а Србија хоће стабилност и мир, хоћемо да живимо боље, доводимо инвеститоре, отварамо нова радна места, хоћемо да људи свуда у нашој земљи живе боље, да се фабрике отварају и хоћемо да причамо о томе“, рекао је Стефановић.

Истиче да је немогуће разговарати о Бриселском споразуму, а да се не разговара о ЗСО, која чини око 40 одсто тог споразума.

„Најважније одредбе су ЗСО, то су биле гаранције српском народу да може да опстане и буде безбедан. Србија на томе мора да инсистира, морамо разговарати о томе и то разумеју људи из ЕУ и о томе не може да се дискутује на други начин, осим да се наставе разговори“, рекао је Стефановић.

 

 

Танјуг,Бата

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*