Би-Би-Си под истрагом због дискриминације над женама

0

АТЛАНТА – Британска Комисија за равноправност полова и људска права покренула је истрагу да ли је британска медијска мрежа Би-Би-Си прекршила закон плаћањем женама мање него њиховим колегама мушкарцима, за исти посао. Комисија је саопштила да због сумњи у ранијим исплатама плата, разматра жалбе жена запослених у тој медијској мрежи, да ли су плаћене мање од колега, јавила је америчка телевизија Си-Ен-Ен.

„Након разматрања свих информација, сумњамо да неке жене, у тој медијској мрежи, нису примиле једнаке плате за исти рад“, наводи се у саопштењу Комисије.

У саопштењу се додаје да ће све формалне и неформалне жалбе запослених на плате бити провере, да би се утврдило да ли је било незаконите дискриминације према женама и да ли су те жалбе адекватно решене.

Портпарол Би-Би-Сија је навео да та медијска мрежа „дубоко жали због таквих случајева у прошлости“, али да верује да су сада структуре плата фер и транспарентне запосленима.

Из Комисије су навели да имају овлашћења да процене, формално и неформално, жалбе на плате и да планирају да проверу заврше до краја ове године.

Уколико буде отривени случајеви дискриминације, Комисија може да захтева од Би-Би-Си  да „престане сва дискриминаторска пракса“, али ; и предузму кораке да се спречи будућа дискриминација, по налогу суда, наводи Си-Ен-Ен.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*