БИКОВИЋ: Ако је истина да траже цензуру „Међе“, онда Британци имају већих проблема од Брегзита!

0

Велика Британија је важила за колијевку демократије, и ако је заиста тачно да неко позива на цензуру филма, као умјетничког дјела, онда ми се чини да Британци имају већих проблема од Брегзита, казао је Танјугу Милош Биковић послије коментара лондонског Тајмса да филм „Балканска међа“ својим приказом недавне балканске историје поткопава регионални мир.

У коментару објављеном 31. марта, филм који говори о десанту на приштински аеродром, када је руска јединица из састава Сфора у БиХ заузела аеродром Слатину непосредно по потписивању Кумановског споразума, се ставља у контекст “меке силе“ Русије.

„Тајмс“ чак на извјестан начин позива на цензуру филма, наводећи да је „Путинов режим познат по својим пропагандним кампањама које правдају драстичне акте насиља над малим земљама и народима без заштите“ и да је „вријеме да се на то стави тачка“, јер „кад се лаж заодјене у истину, у опасности су живот и слобода“.

Биковић који игра једну од главих улога у овом филму је изразио жаљење што се како каже једна акциона драма гледа кроз визуру политике, због чега у поменутом тексту потпуно једнострано остаје непримијећена снажна порука мира, дубоко уграђена кроз односе који у филму постоје између Срба, Албанца и Руса.

– Према информацијама од наших партнера, диструбутереких кућа 20 Century fox и Амадеус из Лондона, свјетска дистрибуција филма није прекинута. Истовремено, са великим задовољством истичем и да је дистрибуција у Србији изненадила све нас који смо радили на овом филму и да послеиј двије недјеље можемо да се похвалимо са више од 150.000 гледалаца – казао је Биковић.

РТРС, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*