Бил Гејтс упозорава: Могућа смрт 30 милиона људи до 2019.

0

Више од 11.300 људи умрло је од еболе на западу Африке, од 2014. до 2016. године, што је била најгора епидемија ове болести у историји.

Баш због тога је настала иницијатива Глобална здравствено безбедносна агенда коју је успоставио је амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Свој програм је спроводила у 49 различитих земаља, са циљем да се брзо идентификују све смртоносне болести и одмах на њих одговори.

Оснивач Мајкрософта Бил Гејтс страхује да би нека нова зараза, уколико се појави, могла да убије и 30 милиона људи до 2019. године.

Међутим, америчка влада планира да престане да финансира поменути програм у земљама као што су Кина, Хаити, Руанда, Индонезија, Пакистан, Демократска република Конго.

Многи експерти се брину да би укидање овог програма могло да заврши катастрофом. Бил Гејтс је већ више пута упозоравао на опасност од пандемије.

„Било да настане као грешка природе или у рукама неког терористе, епидемиолози кажу да би патоген који се брзо преноси ваздухом могао да убије више од 30 милиона људи за мање од годину дана. И они кажу да постоји реална могућност да свет искуси такву пандемију у наредних 10 до 15 година“, рекао је он.

„Ближи нам се годишњица пандемије шпанске грознице. На срећу смо у последњих 100 година били поштеђени заразе те величине, али је неизбежно да се неки пандемични сој вируса тог нивоа појави“, рекао је стручњак за одбрану од биолошког оружја Џорџ Пост.

Прошлог понедељка је око 200 здравствених организација широм света писало америчком министру здравља Алексу Азару и изразило бригу због најаве престанка финансирања Агенде.

„Повлачење из земаља као што су Пакистан и Демократска република Конго, неких од места где се најчешће јављају заразне болести – ризикује да свет буде потпуно неприпремљен за следећу пандемију. Сада није време за такав потез“, наводи се у њиховом писму.

Аутори писма се надају да ће убедити Трампову администрацију да настави са финансирањем пројекта.

Вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*