Бивши директор ЦИА о Апису: „Ако хоћете да причамо о дубокој држави…“

0

„Данас, у САД, а и на другим местима, без сумње постоје групе, мотивисане принципима, зарадом или из забаве, које се труде да тајно утичу на поступке владе“

Много је историјских примера група које функционишу унутар, поред или у супротности са легитиминим или нелегитимним владама. Можда најозлоглашенији историјски пример мешања тајног друштва у послове званичне владе неке земље је организација Црна рука коју је на почетку 20. века предводио шеф српске обавештајне службе, пуковник Апис, пише за Нешенел интрест Џон Дојч, некадашњи заменик минстра одбране и директор ЦИА у време администрације Била Kлинтона.

Пуковник Апис и Црна рука су, наводи он, испланирали и спровели у дело атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Ферднинанда‚ што је био повод за почетак Првог светског рата.

„Данас, у САД, а и на другим местима, без сумње постоје групе, мотивисане принципима, зарадом или из забаве, које се труде да тајно утичу на поступке владе. Такве групе користе конвенционалне алате, попут лобирања и финансирања кампања, и све чешће преко традиционалних медија и друштвених мрежа шире своје поруке“, пише Дојч.

Ипак, Дојч сматра да се у америчком медијском простору ствара преувеличана и неоснована слика о постојању „дубоке државе“, структуре за које параноични подржаваоци председника Трампа тврде да функционише унутар савезне владе.

„Није изненађење да запослени у савезној влади, највише у цивилном сектору, нису задовољни Трамповом политиком и потезима, поготово онима који се тичу резања буџета и радне снаге. Али, назвати тај отпор организованим је натегнуто“, сматра Дојч.

Дојч сумња да постоје назнаке које би могле да укажу на присуство“дубоке државе“. У расправи о дубокој држави се не налазе главне националне претње за САД: Иран, Северна Kореја, тероризам, надметање са Kином и Русијом.

„Забринутост око нових и опаснијих завера од стране обавештајних служби у САД, око похлепе компанија из приватног сектора или око незадовољних запослених у федералној Влади или Kонгресу није питање живота и смрти за националну стабилност и безбедност (на начин на који је то био пуковник Апис 1914)“, наводи Дојч. „Штавише, врло реална претња тероризма (увећана сајбер нападима) са којом је држава суочена понаша се по потпуно другачијим принципима и финансирана је из других извора.“

Расправа о дубокој држави заснована је на спекулацијама шта ко коме ради у Вашингтону, што је, по Дојчовом мишљењу, од мале важности за будућност Америке. Kонфузна ситуација изазвана је Трамповом неочекиваном победом на изборима и његовим бизарним понашањем које је узбуркало деценијама учмалу политичку елиту.

„Разумем обе стране: понашање председника Трампа је реметилачко и бесмислено. Међутим, председник Трамп се хвата у коштац са проблемима које промишљени људи са обе стране већ дуже време избегавају: повезаноост између трговине и послова, економског раста и претеране регулативе“, објашњава Дојч.

Дојч је текст закључио саветом: „Ево мог савета. Kада чујете израз ‘тамна влада’, промените канал или угасите радио; када видите чланак, окрените страну. Посветите пажњу питањима које имају непосредну важност за просперитет наше државе: здравствена заштита, климатске промене, иновације и праве претње националној безбедности.“

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*