Bivši direktor CIA o Apisu: „Ako hoćete da pričamo o dubokoj državi…“

0

„Danas, u SAD, a i na drugim mestima, bez sumnje postoje grupe, motivisane principima, zaradom ili iz zabave, koje se trude da tajno utiču na postupke vlade“

Mnogo je istorijskih primera grupa koje funkcionišu unutar, pored ili u suprotnosti sa legitiminim ili nelegitimnim vladama. Možda najozloglašeniji istorijski primer mešanja tajnog društva u poslove zvanične vlade neke zemlje je organizacija Crna ruka koju je na početku 20. veka predvodio šef srpske obaveštajne službe, pukovnik Apis, piše za Nešenel intrest Džon Dojč, nekadašnji zamenik minstra odbrane i direktor CIA u vreme administracije Bila Klintona.

Pukovnik Apis i Crna ruka su, navodi on, isplanirali i sproveli u delo atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdninanda‚ što je bio povod za početak Prvog svetskog rata.

„Danas, u SAD, a i na drugim mestima, bez sumnje postoje grupe, motivisane principima, zaradom ili iz zabave, koje se trude da tajno utiču na postupke vlade. Takve grupe koriste konvencionalne alate, poput lobiranja i finansiranja kampanja, i sve češće preko tradicionalnih medija i društvenih mreža šire svoje poruke“, piše Dojč.

Ipak, Dojč smatra da se u američkom medijskom prostoru stvara preuveličana i neosnovana slika o postojanju „duboke države“, strukture za koje paranoični podržavaoci predsednika Trampa tvrde da funkcioniše unutar savezne vlade.

„Nije iznenađenje da zaposleni u saveznoj vladi, najviše u civilnom sektoru, nisu zadovoljni Trampovom politikom i potezima, pogotovo onima koji se tiču rezanja budžeta i radne snage. Ali, nazvati taj otpor organizovanim je nategnuto“, smatra Dojč.

Dojč sumnja da postoje naznake koje bi mogle da ukažu na prisustvo“duboke države“. U raspravi o dubokoj državi se ne nalaze glavne nacionalne pretnje za SAD: Iran, Severna Koreja, terorizam, nadmetanje sa Kinom i Rusijom.

„Zabrinutost oko novih i opasnijih zavera od strane obaveštajnih službi u SAD, oko pohlepe kompanija iz privatnog sektora ili oko nezadovoljnih zaposlenih u federalnoj Vladi ili Kongresu nije pitanje života i smrti za nacionalnu stabilnost i bezbednost (na način na koji je to bio pukovnik Apis 1914)“, navodi Dojč. „Štaviše, vrlo realna pretnja terorizma (uvećana sajber napadima) sa kojom je država suočena ponaša se po potpuno drugačijim principima i finansirana je iz drugih izvora.“

Rasprava o dubokoj državi zasnovana je na spekulacijama šta ko kome radi u Vašingtonu, što je, po Dojčovom mišljenju, od male važnosti za budućnost Amerike. Konfuzna situacija izazvana je Trampovom neočekivanom pobedom na izborima i njegovim bizarnim ponašanjem koje je uzburkalo decenijama učmalu političku elitu.

„Razumem obe strane: ponašanje predsednika Trampa je remetilačko i besmisleno. Međutim, predsednik Tramp se hvata u koštac sa problemima koje promišljeni ljudi sa obe strane već duže vreme izbegavaju: povezanoost između trgovine i poslova, ekonomskog rasta i preterane regulative“, objašnjava Dojč.

Dojč je tekst zaključio savetom: „Evo mog saveta. Kada čujete izraz ‘tamna vlada’, promenite kanal ili ugasite radio; kada vidite članak, okrenite stranu. Posvetite pažnju pitanjima koje imaju neposrednu važnost za prosperitet naše države: zdravstvena zaštita, klimatske promene, inovacije i prave pretnje nacionalnoj bezbednosti.“

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*