Блиц: Сукоб Москве и Цариграда се пренео на СПЦ – Иринеј бачки спрема жесток напад на Максима!

0

Блиц је објавио још један текст чувене Жељке Јевтић која се обично ставља на страну епископа из клана око владике Григорија, један тендециозан текст о сукобу епископа бачког Иринеја Буловића и епископа западноамеричког Максима у коме очигледно навија за Масима као епископа „младих прогресивних и разумних снага у СПЦ“ насупрот Иринеју бачком кога у тексту представља као ретроградним и неразумним епископом готово лобистом КГБ, Путина и Руске цркве . Текст преносимо у целости:

Пролећни Сабор почиње у четвртак, 9. маја, у манастиру Жича, а потом се заседање наставља у Патријаршији у Београду. У протекла два месеца у животу СПЦ одиграла се, грубо речено, до сада незабележена ситуација. Површно посматрано – рат саопштењима између двојице владика – Иринеја и Максима. А заправо, сукоб генерација и ставова око пресудно битних ствари за СПЦ и њене вернике.
На једној страни је владика западноамерички Максим који је симбол млађе генерације спископа који умеју да комуницирају са науком, са савременим светом, користе технологије и што је битно – православље виде као нешто што надилази уске националне оквире. С друге стране, бачки владика Иринеј, по потреби и стара и нова школа, сива еминенција Цркве, аутор разних саопштења, заштитник посрнулих попут Филарета, владике Василија(Качавенде), и епископ са највише функција у СПЦ и тренутно најмоћнији по броју гласова на Сабору.
Како је све почело?
На крају, догодило се и то да један владика одговори епископу бачком Иринеју или како се то чешће описује у црквеним кулоарима – неко се осмелио, усудио да одговори бачком…Како је отпочео догађај који тренутно потреса СПЦ и имаће свој наставак на Сабору, али и који по својој важности надилази обојицу владика?
Све је почело писмом Синода које је средином маја упућено цариградском патријарху Вартоломеју. Осим оправданог позива да се још једном преиспита одлука о давању аутокефалности Украјини, Синод је отишао и корак даље од става који је договорио Сабор СПЦ. У доста неспретно написаном саопштењу, што није смело да се догоди, пета тачка писма изазвала је нејасноће широм православља. Написано је да ће СПЦ бити принуђена да свом свештенству препоручи да се клони служења не само са Украјинцима већ и са свима који са њима саслужују. То јесте, они који са њима служе су и сами у расколу. То практично значи да српско свештенство може да служи само са Русима. Због своје немуштости састављено писмо је и не само у Цариграду и у грчким круговима доживљено као најава да се СПЦ придружила Руској цркви у прекиду општења са Цариградом.
На такво писмо је реаговао и владика српски. Епископ Максим је навео да такав став изазива смутњу у дијаспори јер тамо су православни различитих националности, а да православна дијаспора покушава са муком у игри тронова између Цариграда и Москве да очува јединство. Владика Максим је практично поручио да са позиције дијаспоре отворено промосковски ставови нису корисни јер угрожавају односе са Цариградском црквом у Америци, која је тамо јака и угледна.
Примера ради, у Америци постоје парохије где СПЦ нема цркву, али где су Срби, Грци и Руси ишли заједно у неку од православних цркава. Сада Руси то неће, и где год служе Грци, Руси избегавају. Дакле, владика Максим је указао на реалан проблем којем се урушава православље у дијаспори.

Ударци испод појаса
На то је уследио одговор владике бачког, али не и само саопштење. А размена ставова се претворила у удраце испод појаса. У року од неколико дана по разним епархијама кружила је прича да је владика бачки наводно инструирао побуну свештеника у Америци и у западноамеричкој епархији против тамошњег владике. Ствари се додатно компликују и са писмом свештеника из САД против владике Максима, које је наводно потписао врло утицајни у Америци протојереј Милош Весин. Малтене да се владика смени и пошаље на „ломачу“ због својих ставова. Међутим, отац Милош Весин се убрзо оглашава и каже да он то није потписао и да је све намештаљка и лаж. Остаје нејасно да ли је под нечијим утицајем писао, а потом повукао, или је пак неко у име битног протојереја фабриковао лажи против владике Максима. На такозваним црквеним сајтовима осванули су разни текстови против епископа у западној Америци, а отишло се дотле да га називају „самопроглашеним потомком мајмуна“. Тиме је под нечијом вештом палицом актуелизован и проблем од пре две године када је владика Максим са групом професора теолога потписао став да не треба укинути Дарвинову теорију. Проесори су изукли дебљи крај, а покушај смене владике Максима са места професора на коме је радио владика бачки, спречио је умировљени епископ Атанасије(Јевтић). није искључено да бачки покуша на Сабору изнова да склони млађег колегу са факултета, што нема везе са ставовима већ са покушајем освајања целог факултета.
Ко жели пад владике Максима? Осим владике Иринеја и највероватније њему потчињених владика, ту су и артемијевци – расколници, односно следбеници владике Артемија, у чије време је краден новац од донација за преостале Србе на КиМ, секташи и ултранационалисти.

Владика бачки фаворит Москве

Владика бачки је у једном тренутку увидео да је његова најсигурнија карта за трон СПЦ блискост са Москвом. Практично он је данас главни њихов фаворит за патријарха и тако је још од свеправославног сабора на Kриту. Бачки је тада извео маневар да се противи учешћу јер не долазе представници Руске цркве. Тиме је преузео место митрополиту Амфилохију који је суштински и искрено највише проруски оријентисан архијереј, али је подржао учешће на Kритском сабору. Владика Максим је условно речено ближи Цариграду. У досадашњим нападима вешто је извршен покушај сатанизаје владике као цариградског агента који хоће епархију да подведе под Цариград.

Шта каже синод?

Kада је реч о питању Украјине и односа Москве и Цариграда, нема сумње да ће већина владика подржати став Синода. СПЦ не треба отворен сукоб са Цариградом у који га поједине владике воде, јер Српска црква може имати проблеме не само у Македонији и Црној Гори. У сукобу две велике патријаршије – Московске и Цариградске, СПЦ треба да очува свој интерес и патријарх је мудро водио Цркву у овом проблему.

Блиц, Жељка Јевтић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*