Борба за културу: Какве су шансе министра за културу против ријалитија и примитивизма на телевизији?!

0
SRBIJA OBRENOVICI IZLOZBA

Владан Вукосављевић је најавио сузбијање ријалити програма, на „Пинку“ су против цензуре, а из „Хепија“ поручују да мењају концепт, „али не због министра“.

Питали смо министра Вукосављевића постоји ли одлучност за промену, које ће конкретне потезе он повући, те када бисмо могли да видимо прве резултате.

– Министарство подржава креирање друштвене атмосфере обесхрабривања непристојних и узнемирујућих садржаја у телевизијским емисијама и дневним новинама – гласи одговор који смо добили.

Kада је о надлежностима реч, ипак се испоставља да ово министарство не може много тога да учини.

– Иако мониторинг садржаја и изрицање мера телевизијским емитерима, од издавања опомене и обавезујућих упутстава до одузимања дозволе, нису у надлежности Министарства културе и информисања, министарство сматра да све заинтересоване стране, укључујући надлежне органе, регулаторна и саморегулаторна тела, струковна удружења, институције које су на било који начин повезане с медијском сфером, у синергијском деловању треба да учине максимум напора како би се скаредни и непримерени садржаји елиминисали из јавног простора – наводи Вукосављевић за „Блиц“.

На телевизијама које су познате по ријалити програмима чини се да нису заплашени министровим најавама.

Телевизија „Пинк“ ове сезоне није уврстила ниједан ријалити у своју шему. А у вези са изјавом министра могу рећи да ћемо функционисати као и до сада, према регулативама надлежног органа. Иначе сам лично против било каквих цензура и забрана – изјавио је Дарко Поповић, саветник за програм Жељка Митровића.

Са друге стране, на телевизији “Хепи” која је изградила имиџ на ријалити програмима, кажу да им више ријалити неће бити приоритет, али не због изјаве министра него због савета стручњака.

– Телевизија “Хепи” уз консултације светских стручњака усавршава свој програмски садржај, у којем ћемо се убудуће, ослањати на информативу, богатији Јутарњи програм, биће више филмских и серијских слотова, као и музичких такмичења по узору на светске формате. Забавно хумористички програм, који је у неким тренуцима пратило и више од 60 одсто гледалаца широм Србије, у наредном периоду нам је важан, али ријалити неће бити приоритет, јер нам је намера да се докажемо и у другим форматима. Позиционирањем у врху табеле с рејтинзима, менаџмент телевизије “Хепи” донео је одлуку да овај медиј са националном фрекфенцијом покаже да ће бити најгледанији и у другим форматима, пре свега информативним – истакао је Миломир Марић, главни уредник “Хепи” телевизије.

Божовић: Вукосављевић прича причу

Социолог Ратко Божовић не верује да је могуће сузбити ријалити програм јер се, како каже, „ријалити проширио и на политичку сферу“.

– Превише је то запуштено и отишло се предалеко. Ријалитије држе они који подржавају власт и због тога и могу да напредују у тој форми, јер је то све повезано. Тако да, уколико би министар Вукосављевић заиста био одлучан у тој намери, само би себи могао да направи проблем. Учињено је много тога неадекватног, ишло се логиком тржишта, а сада Вукосављевић прича причу. Ништа од те приче нема јер су много јачи ти неформални утицаји од оних формалних. Видели смо примере да доведете политичаре у ријалити и да имате рекламе колико хоћете. Проблем је у ширем политичком контексту јер политичари зависе од тог неписменог, напаћеног народа који је навучен на ријалити – истиче Божовић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*