Борба за подршку у УН: Разговарали Јеремић и Лавров

0

Кандидат за генералног секретара УН Вук Јеремић разговарао је данас у Москви са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

„Током састанка је разговарано о перспективама јачања ефикасности УН, размењена су мишљења по питању избора новог генералног секретара организације“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Лавров је раније већ разговарао са неким од кандидата за генералног секретара УН. Тако се руски министар спољњих послова састао са бившим премијером Португалије Антонијем Гутерешем, који је у трећем кругу гласања у СБ УН добио највећу подршку земаља-чланица тог тела, са бившим премијерком Новог Зеланда Хеленом Кларк и са бившом премијерком и министарком иностраних послова Молдавије Наталијом Герман. Садашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун напустиће своју функцију 31. децембра 2016. године, након два петогодишња мандата. У овом тренутку већ је одржано три рунде гласања у СБ УН. Највећу подршку је добио Антонио Гутереш, који има 11 позитивних гласова, три негативна гласа и један уздржан глас.

Иза њега се пласирао бивши министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, са девет позитивних гласова, три негативна гласа и једним уздржаним гласом.

Јеремић је тада добио седам позитивних и пет негативних гласова, као и три уздржана гласа, и дели треће место са Ирином Боковом из Бугарске. Пошто су се последњих деценијa на тој функцији налазили представници Латинске Америке, Блиског истока, Африке и Азије, препорука је да за генералног секретара буде изабран представник неке од земаља из Источне Европе. У петак ће бити одржан четврти круг гласања у СБ за генералног секретара УН.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*