Борба за права жена: Шта им је све било забрањено у прошлости

0

Поред чињенице да нису имале право да гласају, жене нису могле да раде још много ствари које се данас сматрају потпуно нормалним

Упркос великом напретку који је последњих деценија остварен на пољу родне равноправности, положај жена у многим сегментима друштва ни данас није изједначен са оним који имају мушкарци. Ипак, некада је све било много теже. Поред чињенице да нису имале право да гласају, жене нису могле да раде још много ствари које се данас сматрају потпуно нормалним.

Право гласа за жене уведено је у различитим периодима у различитим земљама широм света, али је увек била реч о дугој и напорној борби.

Нови Зеланд се наводи као прва држава на свету која је женама дала право гласа 1893. мада је Шведска прва земља у којој је у периоду између 1718. и 1771. постојало условно право гласа за жене које су су биле чланице еснафа и плаћале порез, пише Хафингтон пост.

Југославија је право гласа за све своје грађане увела 1945. године. У многим земљама женско право гласа уведено је пре општег права гласа, тако што су мушкарци и жене одређеног сталежа и расе могли да гласају, али се то није односило на све грађане. На пример, 19. амандманом донетим 18. август 1920. право гласа су добиле америчке беле жене док су њихове афроамеричке сусеткиње морале да чекају на ово право све до ’60-их година.

Ево још неких права које наше баке и прабаке нису имале, а која се данас сматрају сасвим нормалним:

Жене нису смеле да узимају контрацептивне пилуле

Kонтрацепција је била табу тема током већег дела 20. века, а у многим земљама било је и законом забрањено да парови чине било шта што би реметило природне токове. Узимање контрацептивних пилула у Америци је легализовано тек ’60-их година прошлог века.

Жене нису биле плаћене за исти посао исто колико и њихове мушке колеге

Проблем неједнаких плата за исти посао за жене и мушкарце и данас је проблем у неким деловима света, па и у Србији. Ипак, исте плате загарантоване су законом, а то није увек био случај. Тек 1970. године амерички Врховни суд је прописао да фирме дугују женама исте надокнаде за рад као и мушкарцима и да је забрањено измишљати позиције за жене само да би оне биле плаћене мање.

Жене нису смеле да раде током трудноће

Све до шездесетих година прошлог века, послодавци нису били у обавези да задрже раднице које би затруднеле и подразумевало се да је трудничко и после породиљско одсуство трајно. Чак 40 процената послодаваца је искоришћавало недостатак законских оквира.

Жене нису смеле да изваде кредитну картицу

Почетком ’70-их година прошлог века, слободне или разведене жене су често морале да доведу мушкарца да гарантује за њих приликом вађења кредитне картице, а током процене плате, често су узимали у обзир само половину те суме.

Жене нису смеле да носе практичне костиме за купање

Почетком 20-их година прошлог века, женама је и даље било забрањено да показују превише коже и да носе костиме з акупање који превише откривају. Неки су ишли толико далеко да је плажама патролирао полицајац са метром и мерио је да ли је костим у границама дозвољеног или не.

Жене нису смеле да пуше у јавности

За мушкарце је пушење мужевна активност у којој већина њих ужива, док је за жене у многим градовима, па тако и у Њујорку, пушење било веома непримерено. Тако је дамама било забрањено да пуше на јавним местима, попут улице, барова, хотела и ресторана.

Жене нису могле да туже због сексуалног узнемирањава

Тек 1986. године Врховни суд Америке донео је закон по коме је сексуално узнемиравање на радном месту и дискриминација застована на полу кажњива. У Србији је Закон о спречавању злостављања на раду донет 2010. Године.

 

 

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*