Борко Стефановић: Вучић је најрањивији у Београду и зато на престоничким изборима опозиција треба да се уједини

0

Опозиција би требала да се окупи за београдске изборе, и да та листа буде широка, без сујета и партикуларних интереса, рекао је у разговору за Данас лидер покрета Левица Србије Борко Стефановић.

Према његовом мишљењу, како услови за фер и демократске изборе на постоје, опозиција би требало да се састане без велике помпе и да се договори или за заједнички излазак на изборе или за њихов колективни бојкот.

Стефановића брине то што се, по његовим речима, може поновити ситуација као за минуле председничке изборе, када су сви декларативно били за уједињење – јер је то јавност желела да чује, да би касније сви изашли одвојено са сопственим кандидатима.

– Не бих волео да се то понови, а све указује да ће бити веома тешко постићи договор, без обзира што већина грађана то жели. Сматрам да је Вучић најрањивији у Београду и зато би на престоничким изборима уједињена опозиција могла да постигне респектабилан резултат, оценио је Стефановић.

На питање да ли недавно појављивање увредљивих плаката у Београду, уперених против Саше Јанковића, значе рани почетак прљаве кампање за изборе у престоници, Стефановић је одговорио потврдно, истакавши да је такво понашање за сваку осуду – „једна потпуна свињарија“ како је рекао, додавши да се од СНС-а то и могло очекивати.

– Они не знају другачије: они знају само да клевећу, да лажу и блате политичке противнике. Они гађају Јанковића желећи истовремено да га направе најзначајнијим у опозицији како и га тиме натерали да буде кандидат за градоначелника. Мислим да тиме сами себи праве медвеђу услугу, јер ће кандидат опозиције доћи са стране са које се не надају, сматра Стефановић.

Према његовом мишљењу, опозиција би морала да почне да се међусобно слуша, да организује заједничке састанке и да сви схвате да у суштини имају приближан рејтинг, сем Јанковића, чија предност ће се истопити уколико не дође до формирања опозиционог блока. Тренутна атомизација опозиције, прича Стефановић, је последица тога што сваки лидер жели да буде главни, најбољи и најјачи, док бројеви показују да су у смислу подршке бирача сви ту негде.

– Проценти ни за кога више нису оправдање. То што неко сада седи у скупштини и мисли да је због тога много битан, то ће му потрајати још ово лето. Тренутна политичка ситуација и потребе грађана терају нас да идемо заједно, иако није тајна да већина опозиционих лидера не жели очима да види оног другог, али знате, када је зима вук и јагње у истој слами спавају – истакао је Стефановић.

Упитан да ли би у опозиционом блоку могао да се нађе и покрет Двери, који је на супротној идеолошкој позицији од већине странака које би могле да чине опозициони блок, Стефановић оцењује да би то за њих било корисно, јер шири блок омогућава и њихов политички опстанак. Он тврди да ће, уколико се за предстојеће београдске и евентуалне парламентарне изборе направе две или три коалиције са мањим партнерима, сви платити цену и да ће од готове победе направити вересију.

– Подсећам да је Левица Србије и на претходним председничким изборима молила, тражила и позивала опозиционе партије да сви подржимо једног кандидата па су нас сви игнорисали, а знамо како се то завршило. Тада су нам продавали причу да ће више кандидата повећати излазност, што се наравно није десило. Није ми јасно како су људи са 25 и више година искуства у политици могли тако аматерски да наступе – истиче Стефановић.

Он сматра да би евентуално уједињење опозиције и њихова победа на београдским изборима представљало почетак краја Вучићевог режима, али да је веома значајно то са ким би СНС могао да направи већину. Битно је, оцењује Стефановић, не само победити Вучића, већ и његовог потенцијалног коалиционог партнера са којим би могао да направи већину.

– Вучић зна да може да освоји 40 процената гласова, а у том случају му мало треба да задржи власт у главном граду. Постоји опасност да би он могао да формира већину са неким за кога се сада и не претпоставља да би ушао у коалицију са њим, а у том случају Београд ће остати његов локални сервис за запошљавање партијских кадрова и прање пара – упозорава Стефановић.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*