Босански језик је научни фалсификат

0

Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за образовање, науку, културу и информисање Данијела Мрда изјавила је данас да је такозвани босански језик научни фалсификат и политичка конструкција Бошњака с циљем политичке и језичке мајоризације и асимилације остала два конститутивна народа у БиХ.

„Инсистирање на признању такозваног босанског језика кључни је доказ да Бошњаци желе политичку, вјерску, образовну и културну доминацију над друга два народа, као и укидање историјске, културне и језичке баштине на простору БиХ та два народа“, рекла је Мрда за Срну.

Поводом изјаве потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића који је уочи скупа о језику у Бањалуци позвао власти Српске да „престану с негирањем босанског језика“, предсједник скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање је поручила да се то никада неће догодити, нити Срби смију признати постојање такозваног босанског језика.

„Нико не спори право Бошњацима да језик којим говоре нормирају и дају му одговарајући назив, али тим називом се не може и не смије негирати право Срба у БиХ да буду Срби и да говоре српским језиком, што је очигледна намјера оних који су језик којим говоре Бошњаци назвали `босанским`“, појаснила је Мрда.

Према њеним ријечима, Салкић наставља да гура прст у око Републици Српској и њеним институцијама, организујући овакве скупове и трошећи на њих новац буџетских корисника Српске.

„Наша величина и демократичност је у томе што овакав скуп нисмо забранили. У Републици Српској могу слободно да се износе политички ставови, али ни Салкић, нити било ко други на његовој позицији никада неће дочекати институционално признање постојања такозваног босанског језика у Републици Српској“, додала је Мрда.

Потпредсједник Републике Српске Салкић данас је прије скупа о теми „Језик, слобода, традиција – Друштвено-политичка стварност босанскога језика у јужнославенској језичкој заједници“, позвао власти Српске да престану с негирањем такозваног босанског језика.

Салкић тврди да је циљ ове конференције није да се доказује да ли постоји или не босански језик.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*