Bošnjaci prete Vučiću: „Ne dolazi u Pazar“

0

„Vučiću, jesi li opet organizovao neki lažni napad, sam na sebe, kao sto si to uradio u Srebrenici?“, „Samo, molim te, nemoj opet samog sebe”, samo su neki od komentara na portalima u Sandžaku nakon najave premijera Vučića „da će otići u Pazar i da neće dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali i bilo koji drugi građani”.

stovremeno, nemile scene sa fudbalskog meča između Novog Pazara i Crvene zvezde pokušao je da iskoristi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je za sve optužio državni vrh Srbije.

– Ovo je novi talas šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima u svojstvu takozvanih Zvezdinih navijača, pod zaštitom državnih policijskih snaga. Aktuelna dešavanja su podvala državnog vrha – rekao je Ugljanin.

On je naglasio da smatra da u Srbiji postoji neprijateljski odnos prema Bošnjacima i da se situacija na stadionu, ali i zajednička vežba pripadnika policija Srbije i RS na granici sa BiH dešava kako bi se skrenula pažnja sa problema Bošnjaka.

– Još uvek nije započet razgovor sa legitimnim Bošnjačkim predstavnicima o redefiniciji političkog sistema Srbije i autonomiji Sandžaka, o čemu su se građani već izjasnili još 1991. Država preko svojih „privatnih Bošnjaka” i preko svojih fudbalskih klubova opravdava dovođenje velikih policijskih snaga, koje blokiraju Novi Pazar i stvaraju prividnu sliku vanrednog stanja, te krše osnovna prava slobode kretanja. Ne možemo kao BNV da dozvolimo da pojedine stranke zbog jednog ministarstkog mesta ili zbog nekoliko državnih sekretara, lične ili partijske pozicije prodaju bošnjačke naciolne interese. BNV je tu da svaku stvar nazove pravim imenom – rekao je Ugljanin i dodao da će tražiti da se Bošnjacima obezbede prava koja su im zagarantovana, ili će tražiti treće rešenje, uz posredovanje Međunarodne zajednice.

I dok Ugljanin traži međunarodnu intervenciju zbog nereda na jednoj fudbalskoj utakmici, ministar Rasim Ljajić smatra da je sve dobilo nepotrebnu političku konotaciju.

– Stvar je potpuno čista, država mora da se obračuna sa huliganima bez obzira na to da li su oni huligani Novog Pazara, Zvezde ili Partizana. Sve je dobilo nepotrebnu političku konotaciju, a jedino što je istina jeste to što ti huligani pribegavaju nasilju i sprovode isto na sportskim priredbama. Sada, što se tiče izjava Ugljanina, uvek možete da tražite razloge za svoju politiku i da izvlačite nešto u svoju korist, ali to je uzaludan posao i kontraproduktivan – naveo je Ljajić za „Alo!”.

Ministar ističe i da Novi Pazar nema druge opcije nego da se ogradi od takvih huligana, i bori protiv istih.
– Ostali neka rade šta hoće, ali čelnici Novog Pazara moraju da gledaju u svoje dvorište, jer će ti huligani štetiti klubu i dovešće ga do ispadanja iz Lige i ruba egzistencije. Novi Pazar ne sme da obraća pažnju na to kako se ponašaju drugi klubovi, a što se tiče saopštenja FK Crvena zvezda, izgleda kao da su ga pisali navijači, a ne uprava – naglašava Ljajić.

Čepurin: „Scenariji ‘kontrolisanog haosa‘ na Balkanu!“

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da Rusija smatra ispravnim i podržava napore srpskog rukovodstva koji imaju za cilj da situacija u regionu ostane pod kontrolom. „Uočavaju se određene sličnosti sa onim što se dešavalo tokom poslednjih godina u drugim delovima sveta – u Severnoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, gde su preduzeti pokušaji ostvarivanja scenarija u duhu ’kontrolisanog haosa‘. Posledice su najužasnije. To je vrlo opasno i za Balkan“, rekao je on.

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*