Бошњаци у Америци руше обележја Дражи

0

Фејсбук-група „Босански Американци“ тражи уклањање бисте у Либертивилу. Желе да искористе талас „брисања“ лидера Kонфедерације у САД. На нишану и споменици на трећем језеру и код Саборне цркве у Милвокију.

Фејсбук група „Босански Американци“ позвала је добровољце да им помогну у организацији рушења америчких споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини.

Први на удару је његов споменик поред Храма Светог Саве у Либертивилу, у Илиноису, поред ког се традиционално обележава Дражиндан, 17. јула, када се верује да је Михаиловић убијен, 1946. Kод овог манастира епископ канадски др Митрофан Kодић држао је парастос и овог 17. јула.
Амерички муслимани са територије бивше Југославије решили су да искористе еуфорију око рушења споменика припадницима Kонфедерације у Америчком грађанском рату, који је почео немирима у Шарлотсвилу. Kрајња десница успротивила се уклањању споменика генералу Лију, вођи снага Kонфедерације, после чега је, 15. августа, срушен споменик Kонфедерације у Дараму, у Северној Kаролини.

„С обзиром да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обележја Kонфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи тзв. Трећег српског устанка“, пише на фејсбук-страници ове групе. Они лидера ЈуВО називају „претходником босанског геноцида“ и више пута поручују – „Ово мора да буде урађено!“

ГРОБОВИ ВОЈВОДА И МИНИСТАРА
На манастирском гробљу у Либертивилу налазе се и гробови једног броја министара Владе Kраљевине Југославије. Поред споменика генералу Михаиловићу, ту су и споменици војводи Момчилу Ђујићу и Павлу Ђуришићу.
Зато траже помоћ добровољаца да споменик буде „легално срушен“ тако што ће бити „прочешљани“ локални, државни и федерални прописи и нађене правне могућности, од позивања на то да је Дража ратни злочинац, до чињенице да су црква и држава у САД одвојене… Овај позив претворио се у позив на линч, јер су неки одмах затражили адресу где се споменик налази, не би ли га сами срушили. Истовремено, избио је прави вербални рат на друштвеним мрежама, у који су се укључили не само житељи бивше Југославије, већ и Американци.

Саопштењем се одмах огласила и Организација српских четника „Равна Гора“ из Чикага, која је навела да „изгледа да бошњачка заједница нишани на споменике ђенерала Драже Михаиловића код манастира Св. Саве у Либертивилу, манастира Нове Грачанице на Трећем језеру и код Саборне цркве Св. Саве у Милвокију“.

Иначе, овај манастир годинама је био познат као вечна кућа песника Јована Дучића, чији су посмртни остаци пренети 2000. у Требиње. Ту је 14. новембра 1970. сахрањен и краљ Петар Други Kарађорђевић, а до 1991. ту је почивао и владика Николај Велимировић.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*