Бранилац Братислава Дикића: Синђелића тјерају да оптужи невине

1

Бранилац Братислава Дикића казао је јуче да сумња да специјални тужиоци присиљавају Александра Синђелића да за тероризам оптужи невине особе, ухапшене током предизборне ноћи у Подгорици.

Адвокат Милан Петровић рекао је да му из Специјалног државног тужилаштва ни јуче нијесу дозволили да присуствује саслушању недавно ухапшеног Београђанина.

“Очигледно тужилаштво покушава на силу да изнуди исказ или изврше притисак на Синђелића да каже нешто и оптужи друга лица да су извршили нека кривична дјела. Што год да раде – преговарају или га саслушавају, за нас тај исказ неће бити валидан и нећемо га прихватити због кршења Закона о кривичном поступку”, казао је Петровић.

Адвокат је додао да тужилаштво може да се брани тиме да је Синђелићевом саслушању присуствовао његов бранилац, али да свакако ни то није прихватљиво.

“Сматрам да је ово потпуно заобилажење и ограничавање права која нам по закону припадају. Због тога имамо оправдану сумњу да СДТ не поступа у складу да ЗКП-ом. Синђелића саслушавају у највећој тајности, захтијевао сам сваки дан да присуствујем саслушању, нисам добио одговор. Тужилаштво ме није ни контактирало и ово сматрам преседаном, јер је ЗКП врло јасан – уколико је мој брањеник саслушан, имамо право да присуствујемо, чак и други окривљени може да присуствује и поставља питања”, рекао је Петровић.

Најавио је да ће позвати “одређене организације” да се укључе и обаве мониторинг рада СДТ-а.

Синђелић је јуче саслушан у Специјалном тужилаштву. Иако је око 13 часова доведен из Истражног затвора, његов бранилац тек четири сата касније добио је позив да дође у тужилаштво.

“Нисам присуствовао саслушању, сада су ме звали да дођем”, казао је Синђелићев бранилац, адвокат Милан Вујовић.

Дикић смршао 11 кг, конзул га посјетио

Адвокат Петровић најавио да ће тражити дозволу да Дикића у Истражном затвору прегледају љекари из Србије, који су га и оперисали раније.

62318625a096290c826ed960dc2ed40f

“Јако је лошег здравственог стања, има почетак цирозних промјена на јетри, проблеме са притиском, смршао је 11 килогарама и малаксао. Данас су му поново укључили инфузије и мислим да неће моћи ово да издржи. Због његовог веома лошег здравственог стања тражићу да га прегледају љекари из Србије који су га оперисали, како би утврдили колико је болест напредовала”, казао је Петровић.

Истакао је да је о свему обавијестио амбасаду Србије и да је Дикића јуче посјетио српски конзул.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*