Браниоци Ратка Младића уложили жалбу, и поново траже лечење у Русији

0

Одбрана генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку којом је Хашки трибунал одбио да Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији.
У обимној жалби, коју је Трибунал данас објавио, Младићеви браниоци наводе да је расправно веће које је одбило да генерала привремено ослободи, ту одлуку засновало на нетачним закључцима о чињеницама.

Одбрана, стога, тражи да апелационо веће преиначи првостепену одлуку и генерала Младића пусти на лечење у Русији.
Судије, по одбрани, нису прави начин вредновали гаранције Русије да ће се Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг кад га суд позове.

Подсетимо, расправно веће је, одбијајући Младићев захтев, нагласило да, упркос гаранцијама Москве, нису уверени да би се Младић, ако би био пуштен, вратио у Хаг.

Одбрана у жалби тврди и да судије нису на прави начин размотриле тренутно Младићево здравствено стање, игноришући налазе вештака које су ангажовали браниоци, већ су се погрешно ослониле на анализу генераловог понашања док је био у бекству.

У првостепеној одлуци, Трибунал је одбио тврдње Младићеве одбране да генерал нема примерено лечење у притвору у Схевенингену, као и да је његово погоршано здравствено стање неспојиво са боравком у притвору.

О жалби бранилаца Бранка Лукића и Драгана Иветића, у догледно време одлучиваће апелационо веће Трибунала.

Младићеви браниоци затражили су, крајем марта, од Трибунала да генерала привремено пусти на лечење у Русију, зато што му се, почетком тог месеца, у судском притвору погоршало здравствено стање. Како је одбрана тада навела у захтеву, Руска Федерација је прихватила да се придржава свих услова које би Трибунал прописао, као и да Младића врату у Хаг када буде позван.

Ратни командант Војске Републике Српске, генерал Младић (75) у притвору Трибунала очекује првостепену пресуду по оптужници за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*