Бранислав Лечић: Вучићев позив на дијалог о Косову је чиста фолиража

0

Бранислав Лечић је некако увек у преломним тренуцима по ову земљу улазио или се враћао у политику. Закорачио је на ту склиску стазу ватреним говорима на Теразијској чесми 1991, прихватио се министарског места у влади Зорана Ђинђића и поново се вратио у ДС пре седам година.

Сада је потпредседник Демократске странке, а разговарамо уочи седнице Главног одбора странке и питамо га на шта ће скренути пажњу.

– И овога пута ћу потенцирати нашу мисију подизања ове земље из пепела, која је под Вучићем страшно посрнула. То нам мора бити основни задатак!

Како се догодило да ДС, уместо да буде стожер опозиционог деловања, буде подупорањ?

– Скоро три деценије ова партија траје, а то није лако. Она јесте стожер и наравно да је највише одговорна и под највећим изазовом. Чињенице нам говоре да нема значајних резултата и изборних победа продемократских опција без Демократске странке. Знају то врло добро и они који о нама говоре са ниподаштавањем. Поздрављам тај њихов тон јер је највећа грешка потценити демократе. Ко нас је потценио, тај није победио. Демократска странка је витална странка и једина партија која заиста има демократску процедуру унутар себе у којој не одлучује само лидер већ сви органи странке. Сви остали то фолирају. У ДС су смењива руководства, а странка траје јер је институција. Тај демократски систем уређења који има жели да успостави и у друштву. То нам фали и ДС ће за то погинути. Она је лидер могућности да се формира права опозиција. Да није тако, не бих у њој био ни секунде.

Сви су се одавно сложили да је ДС приличан кривац за ова „напредна скретања” друштва и политике. Који је по вама највећи грех Демократске странке?

– Није обављена лустрација. То је највећа грешка!

Мислите да је СПС и радикале требало забранити?

– Не мислим да их је требало забранити, али је партије и њихове лидере чија је политика имала погубне консеквенце по ову земљу на неки рок требало одстранити из политике једне младе демократије каква је успостављена у Србији после Милошевића. Оно што ми нисмо обавили сада ради СНС нама. То што Вучић ради је чиста лустрација. Он сад спроводи оно што је њему и његовој бившој партији требало да се деси. Вучић са својим трабантима јавно осуђује ДОС и његову политику, представљајући ту опцију као издајничку и највеће зло за земљу, што нема везе са истином. Старо је правило: кад ђавола сатераш у ћошак, он тебе напада за све оно што ти је радио. Он тебе зове ђаволом. Управо то се овде десило. Они који су својом политиком разорили земљу и довели је у безизлаз демократију су прогласили за издају. А они су сада узели све те вредности за које смо се ми борили. Наравно, узели су их декларативно и не спроводе их.

Не прима се баш лако демократија у овој земљи?

– Нажалост, окренутост ка демократији овде се тумачи као нека врста атавистичке издаје националних интереса зато што, као, кокетира са Западом. А демократија потиче с југа, из Грчке, данас нашег доброг и квалитетног пријатеља. Ствар са демократијом је у томе што је она динамичан процес и не може да се роди у тренутку зато што ми то хоћемо.

Изгледа да Вучић то савршено разуме, па се као политичар показао успешан?

– Као политичар се показао успешан и одмах је зазвечао. Он се као политичар показао маркетиншки успешан. То је огромна разлика. Прича о маркетингу је студија и стратегија како да се представиш на тржишту а да производ буде купован.

Ако је добро упакован, може да прође и бофл?

– Може бити чист бофл и зато је потребно време да се за тај бофл сазна, и врло често паковање нема везе са садржајем. У Вучићевом случају он покушава да садржај кога нема презентује као паковање. То паковање му је маркетинг, и у том смислу се може рећи да је успешан. Он само то и ради, а од суштинских реформи у овој земљи нема ништа. Отуд и то глуматање где он жели да се представи као сигуран, успешан, моћан или неко кога сви нападају, а он се не да. Пре свега, мислим да је јако лоше у јавни дискурс уплитати приватне ствари, биле оне добре или лоше. Први ко је увео лично у политику и почео тим да манипулише јесте Вучић. Он је личан. Почео је да прича колико је нападан, колико је жртва, колико ради, колико спава… Шта се то мене тиче? Мене као грађанина не занима његов лични живот нити његова осећања. Мој професор Миња Дедић нас је учио да онога момента када почне представа више ништа приватно нема. Било је случајева да се нека колегиница жали како не може да дође на час, а он каже: „Студентеса, то што ви имате проблем, то се нас не тиче. Ми смо платили карту и дошли смо да гледамо представу. Требало је у програму да напишете да сте болесни!“ Дакле, господине Вучићу, напиши у програму ко си, шта си, да си ненаспаван, уморан, да хоћеш да радиш више него што можеш, да си тужан због тога што те нападају, па нек чита ко хоће – шта се то мене тиче. Ја хоћу да видим да младост ове земље не одлази, да има посла, да су пензије веће а не мање, хоћу да видим да ми се земља уклапа у модеран свет.

Можда вас не занима, али изгледа да то лично одлично пролази у гласачком телу?

– Стварно ми његова личност није тема, али ме занима шта тај ради на политичкој функцији, а ради контрапродуктивно за развој и за шансу ове наше земље да се нађе и снађе у модерном времену, да опстане економски, биолошки, да сачува територије и самим тим да се пројектује за будућност. Дакле, он ради погрешну ствар. Дрогира нас осећањем како је његова личност институција која ће све то да реши. Која је то филозофија, источњачка и феудална, да сви зависимо од вође? Извињавам се, али ја нећу да зависим ни од кога осим од свог рада и од система који би требало да буде максимално поштен. Па шта ћемо сутра када он оде а ми нисмо развили институције? То је филозофија оних старих фудбалских клубова који су стално ишли на једног голгетера и њему додавали лопту. И шта ако се тај повреди на утакмици и не може да игра? Изгубиће са пет разлике. Тотални фудбал који је Холандија увела са Кројфом подразумева да свако игра на сваком месту и свако је способан да буде и у нападу и у одбрани, и свако је способна да да гол. Значи, тимски рад. Вучић не делегира одговорност. Њему требају само они који изигравају демократију, то је позориште фолираже, фалш позориште. Тамо где сви мисле исто нико не мисли ништа. Један једини човек мисли о свему, остали чекају амин. Нема тога, људи су различити и треба да се из слободе сопственог мишљења сретну око неких ствари. Једно је кад разговараш, а друго кад не разговараш. Једно је када ћутиш и делаш, друго је када делаш, мислиш и делиш.

Кад смо код разговора, како тумачите овај позив на дијалог о Косову?

– И то је чиста фолиража. Човеку треба алиби за оно што треба да уради по налогу споља, и то је то. Он не би био толико подржан са Запада да не ради њихов посао. Значи, интерес Запада је да се заврши посао са Косовом. Па нисмо толико луди или наивни да не видимо како све оно што се тиче демократског устројства а што је Вучић порушио на Западу не изазива никакву пажњу. Кад је овде био истински демократски поредак, и најмања грешка би била примећена и осуђена. Ако си послушник, они ће да ти оћуте све неподопштине код куће.

Да ли вас је изненадила одлука Саше Јанковића да раскине сарадњу са ДС? Осећате ли се изневерено?

– Прво био сам изненађен. ДС је у председничким изборима дао све, сав свој капацитет и ресурсе да се оствари што бољи Јанковићев резултат, али имам утисак да и он пролази кроз политичку школу. Не можеш у политици тако да се понашаш, поготово кад си у опозицији. Мораш да имаш много толерантнији однос према стварима. Не постоји аргумент нити видљив разлог зашто је он прекинуо сарадњу. Та прича око Устава нема везе, ствар ће бити расправљана у Скупштини. Ми можемо да радикализујемо ствар, али да ли имамо потенцијала да кажемо он или ми? Је ли то политички реално? Па, није. Друштво више није заинтересовано за озбиљне радикализме.

Давно је била 1991. година, када сте свакодневно говорили током протеста против Милошевићевог режима. Је ли вредело или је било узалуд?

– Све време се преиспитујем. Немам осећај разочарања нити мислим да је ишта изгубљено. Све је морало да се деси и да српски народ покаже своју виталност и колико је спреман и способан да одреагује. У себи имамо потенцијал и нисмо слепи послушници вођа, без обзира на то што постоји та наша чежња за некаквим миром, па се тако с времена на време навучемо на идеју да ми мало заћутимо а пустимо тог једног да о свему мисли и одлучује. Мени је жао што на власти немамо просвећене, макар и апсолутисте. Кад бисмо имали заиста просвећеног апсолутисту, први бих рекао: хајде, људи ћутите, добро се дешава! Али не дешава се добро. Имамо апсолутизам, али немамо просвећене.

Ко је, дакле, жељан власти…

Ако бисте неким позоришном или филмским репликом, монологом окарактерисали садашњи политички тренутак, шта бисте извукли из репертоара?

„…Треба да свладамо ову нашу ћуд опаку,

помаму и чежњу сваку

Јер заправо ми сањамо

Тако треба

Јер ово је чудан свет и чудан дан

Где је живот само сан

А искуство моје суди

Човек сања оно што је

Сања док се не пробуди

И краљ који влада свима

Сања како заповеда

У тој варци себе гледа

Како многе части прима

А на ветар све их пише

Јер смрт страшна све их брише

И у прах ће све то стрти

Ко је, дакле, жељан власти

Кад зна да ће једном пасти.“

(Педро Калдерон де ла Барка „Живот је сан“, монолог Сигисмунда)

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*