Бранко Радун: Мило није изгубио изборе, али можда ће власт

РТС, Прелиставање, гост Бранко Радун

0

Гост Јутарњег програма РТС у рубрици Прелиставање је политички аналитичар Бранко Радун.

Радун је истакао да је добро што су министри и Влада своје активности неколико дана обављали ван Београда.

– Битно је што је седница Владе била ван Београда, да грађани могу да виде министре, политичаре, а и директна комуникација премијера са грађанима је позитивна. На жалост, наши политичари су до сада били одвојени од грађана, иду само када је кампања. Дођу тада на југ и шокирају се. Живе у Београду, лете за Брисел, Вашингтон, и временом се одвоје од грађана и реалности како живе. Графикони, стереотипи, не знају шта тишти људе. Код нас на локалу многе ствари не функционишу па влада мора да притиска. Неки градоначелници су способни неки нису. Потребна је нека врста институционалног притиска државе на локал, неки надзор, да убрзано решавају проблеме.

Коментаришући ситуацију око Трепче, Радун сматра да је ова влада одлучна да спаси што се спасти може.

– Постоји сада одлучност да се спаси оно што је остало од нашег власништва над Трепчом. Претходне владе су тај проблем гурале под тепих и чекале неку нову владу. Реално ми од 99-е немамо утицај на КиМ и не можемо да очекујемо да имамо права који смо имали некада, али не смемо да им препуштамо имовину. Приштина увек крене максималистичким ставом да не дају ништа, али кад их притисне Запад онда су спремни. Код нас је сазрела клима и политичка воља да се тај проблем реши. Арбитраже су увек под утицајем држава и оне су пристрасне, лобира се.

Радун сматра да је Србија на неки начин оптужена да се меша у изборе у Црној Гори.

– Изрежиран је напад Дикића у ЦГ. Ми се нисмо мешали у изборе у ЦГ. Србија мора да одговори адекватно. То је био спин, Србија је била оптужена. И ако некоме то изгледа као нека унутрашња заврзлама ЦГ, ту су у питању грађани Србије. Очекивани су резултати избора у ЦГ. ДФ је остварио добар резултат и најјача је опозициона странка. Мило је прогласио победу, али и опозиција има мандата колико и власт. Није још увек најјасније ко ће да формира власт. Мило није изгубио изборе али можда ће власт. 

У Сирији се сада одигравају преломни моменти, мишљења је Радун.

– У Сирији се дешава преломни моменат, већим делом је под контролом Асадових снага. Ако га преузму, побуњеници остају без главног упоришта, а то ће бити и победа Русије. Не би претеривао да је близу неки велики сукоб великих сила. На крају ће се направити договор о подели интересних сфера на геополитичкој мапи.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*