Брент Садлер, ЦНН-ова звезда, отишао са Н1?

0

Претходне недеље директор Н1 Југослав Ћосић упутио је писмо на адресе 130 међународних новинарских удружења, тражећи заштиту за његову телевизију.

Ћосић је заштиту тражио због претњи од државних органа, као и претњи упућених њему и главном и одговорном уреднику агенције Бета.

Многи су изненађени изненадним активностима директора Н1, и то баш неколико дана пошто се на српском медијском тржишту појавила још једна телевизија која се емитује такође на кабловској мрежи СББ.

Kолеге са Н1 кажу да је Нова С телевизија унела велики немир у њихову кућу, као и да се директор и водитељ емисије „Пресинг“ забринуо и због повратка Оље Бећковић са њеном емисијиом „Утисак недеље“ на Нова С ТВ. Страх од пада гледаности и рејтинга емисије међутим није једини разлог дизања медијске прашине око наводних напада на ову медијску кућу.

Наиме, један од оснивача и чланова борда Н1 и једини представник медијске куће ЦНН, Брент Садлер, упутио је писмо Драгану Шолаку у коме га обавештава о одлуци да напусти Н1. У писму је, како Б92 сазнаје, навео све примере злоупотреба у овој телевизији, као и примере непрофесионалног понашања директора и уредника.

О писму су обавештени и нови власници, британски Фонд БЦ партнерс, који је од америчког Фонда KKР преузео део власништва над ТВ Н1. Али не и српска јавност. Телевизија ову чињеницу крије, покушавајући да од ЦНН-а добије замену за Садлера.

Нови власници најављују увођење нових људи, чланова борда, који би имали увид у рад телевизије Н1 на дневном нивоу. Kако Б92 сазнаје, ЦНН разматра одлуку о одузимању лиценце телевизији Н1.

Све су ово разлози који брину власника и директора телевизије Н1 па стручњаци кажу да је то био стварни повод за скретање пажње на телевизију, користећи наводне претње и притиске власти за покушај да задрже лиценцу и прикрију скандал који ће настати објављивањем Садлеровог писма, али и „Хардинговог извештаја“, који је KKР група наручила прошле године како би анализирала ниво професионалног извештавања на овој телевизији.

Они који су имали увид у извештај бившег ББЦ-јевог уредника Џејмса Хардинга кажу да је извештај јако лош по Н1 Београд, да су у њему сведочења новинара из Сарајева и Загреба који указују на веома низак ниво професионалности њихове телевизије у Београду. Извештај је требало да буде представљен и новим власницима, фонду БЦ партнерс, али је волшебно нестао.

Трећи разлог је истрага холандских органа која се води у Холандији и Луксембургу, а тиче се власничке структуре телевизије Н1, која је регистрована у Луксембургу. Холандске власти упутиле су захтев за истрагу и српским истражним органима.

Подсетимо, у писму које је објављено на сајту телевизије Н1, између осталог наводи се да је „од почетка емитовања програма, 2014. године, Н1 Србија изложен перманентним притисцима, етикетирању и кампањи обесхрабривања, који долазе од највис̌их функционера владе и владајуће коалиције укључујући и председника државе“.

Због тога је, додаје се, Адриа Неwс из Луксембурга, власник телевизије Н1, упутила писмо на више од 130 адреса међународних и невладиних организација, медијских асоцијација, као и Европске уније за молбом да учине све „да се притисци на Н1, као и друге независне медије у Србији смање и омогуће минимални услови за њихово функционисање“.

Редакција Б92 овим поводом ступила је у контакт са Брентом Садлером и Никосом Статопулосом, партнерима у фонду БЦ партнерс. До објаве овог текста Садлер се није јавио на позиве редакције.

После више покушаја да редакција питање постави Статопулосу, он нас је упутио на ПР службу, одакле смо добили одговор да не могу да дају коментар о евентуалном повлачењу лиценце Н1 од ЦНН-а и да је то питање за ЦНН.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*