Британци: „Не можемо се борити против Русије!“

0

Британска армија тренутно има само једну борбено способну дивизију, али би и она – у случају рата са противником попут Русије – била уништена за пола дана.

Утицајни британски листови објављују упозорења ове врсте – ослањајући се на извештај главног аналитичког тима националних оружаних снага. Реч је о Центру за историјске анализе и истраживање конфликата.

Тхе Индепендент објавио је изводе из анализе Центра у којој се прво наглашава да Великој Британији не прети тренутно никакав и ничији војни напад, али се звони на узбуну због могућности да земља буде увучена у рат због „агресије на неку од савезничких земаља које за Уједињено Kраљевство има стратешки значај“.

Ево једног цитата из тог извештаја: „Ако се на готовост (Оружаних снага) гледа искључиво кроз призму људских резерви или способности за дислокацију снага, одговор је једноставан: Велика Британија није спремна за рат. После година буџетске глади – наша армија је на минимуму својих могућности. Надамо се да ће ризик губљења једине борбено способне јединице за само пола дана извршити притисак на војни врх“.

У извештају се подсећа да је Велика Британија последњи пут ратовала 2003. године у Ираку и упозорава да би – када би до рата дошло сутра – могла да у борбу пошаље само 5-10.000 војника. Да све буде још горе, ратна авијација није више у стању да превози већи број тешких борбених оруђа и тенкова, а ратна морнарица је у стању да обезбеди моментални превоз само трећине једне бригаде.

Тхе Тимес наводи овакву статистику бројности Оружаних снага Велике Британије: 83.300 војника и официра данас, а 2.010. их је било 102 хиљаде. Данас британска армада има само 227 тенкова и 50 јуришних хеликоптера.

Лондон данас има само једну за борбу спремну и екипирану дивизију. За време хладног рата имао је девет. У Другом светском рату – 46, а у Првом – чак 90.

Даиллy Маил – такође са позивањем на извештај поменутог Центра – наглашава: „Смањени војни буџет довео је до тога да једина наша борбено способна бригада може бити самлевена од стране „компетентног непријатеља“ попут Русије“.

 

 

 

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*