Британија понижена: Ово је највећи парадокс „брегзита“

0

Крајем прошле године британска влада најавила је да ће крајем 2019. вратити у употребу иконични, плави пасош, што је премијерка Тереза Меј описала као „израз наше независности и суверенитета“.

Ових дана појавила се вест да ће уговор за израду новог-старог британског пасоша добити Француско-холандска компанија „Гемалто“.

Понуда те компаније је нижа од најближе ривалске за педесет милиона фунти (око 70 милиона долара). Укупна вредност уговора је процењена на око 700 милиона долара.

Раније је било речи да би се пасоши могли производити у Немачкој или Француској, пошто су компаније из тих земаља ушле у ужи избор.

Пробрегзитовски посланици оштро су критиковали одлуку да се пасоши штампају ван Велике Британије, а конзервативни посланик сер Бил Кеш оценио је да је „потпуно погрешна“.

У међувремену, торијевски посланик Прити Пател оценио је одлуку као „ннационално понижење“ и позвао Владу да је опозове.

​Вест да ће се британски пасош правити ван земље изазвала је узбуну на друштвеним мрежама а познати британски бизнисмен Данкан Банајин описао је као „лудило“.

Грађани Велике Британије су натполовичном већином гласали за излазак земље из ЕУ, средином 2016.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*