Британија реформише образовање у Србији

0

Премијерка Србије Ана Брнабић навела је у ком смеру ће се кретати реформа образовања у Србији.

  • Учили смо децу да бубају велики број непотребних информација. За будућност је потребно образовање које ће их научити како да мисле, аналитичком и алгоритамском размишљању, које ће их учити да се не плаше да погреше и да се суочавају са проблемима. Истовремено да буду креативни и размишљају критички.

Председница Владе је на конференцији којом је најављен пројекат „Школе за 21. век“ истакла и три изазова због којих је реформа потребна:

  • У будућности неће постојати каријере за цео живот. Друго је спремност за учење током читавог живота. Тако се губе страх и зазирање да се сваки дан научи нешто ново. Треће, ми не знамо како ће изгледати велики број послова убудуће.

Ана Брнабић: Зоран Ђинђић би спроводио реформе, али никад не би био у коалицији са Дверима

Брнабић је у Музеју науке и технике у прилог реформи навела да је уведено програмирање као обавезан предмет од 1. септембра, да се програмски језици користе од петог и шестог разреда, затим да се пет пута повећао број техничким смерова у средњим школама, 20% више студената налази се на техничким факултетима него пре три године.

  • Реформа образовања је најважнија реформа коју Влада Србије имплементира. Она је та која ће нам дати одговор о Србији у будућности, куда иду наша економија и друштво. Истовремено је и најкомплекснија, не само у Србији него и у свету – објаснила је Брнабићка и додала да Србија од Британије добија 100.000.000 евра за улагање у инфраструктуру школства, науку и истраживања.

Ф. Родић, Вестионлине, Србијаданас.нет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*