Британија жели да помогне Западном Балкану да се реформише

0

Британија жели да удружи снаге са својим савезницима да помогне Западном Балкану да се реформише, стабилизује и буде просперитетан, наводи се у саопштењу британског Министарства спољних послова поводом Самита Западног Балкана и Европске уније који се одржава у Трсту.

Самиту ће у име британске премијерке присуствовати министар спољних послова Борис Џонсон, наводи се у саопштењу.

Он ће на самиту позвати регион и пријатеље региона да појачају напоре ка развоју Балкана у „светионик демократије и економског раста“.

„Желимо да Западни Балкан постане стабилна, безбедна и просперитетна област, успешна у Европи. Велика Британија је чврсто посвећена заједничком раду са пријатељима и савезницима да претвори Западни Балкан у светионик демократије и економског раста“, рекао је Џонсон уочи разговора.

Како се наводи у саопштењу, Џонсон ће потврдити да ће Велика Британија бити домаћин самита Западног Балкана 2018. године.

„Поносан сам што ће Британија бити домаћин Самита за Западни Балкан 2018. године. То је чврст показатељ британске подршке реформама потребним за побољшање безбедности региона, подстицање његове привреде и за борбу против изазова као што суи илегалне дроге и трговина људима који представљају претњу свима нама било на Западном Балкану или у Великој Британији“, рекао је Џонсон.

Британија ће ове године инвестирати више од 20 милиона фунти да помогне побољшању владавине права, пружању помоћи властима у сузбијању изазова као што су дрога и трговина људима.

Такође ће помоћи у примени преко потребних реформи које треба да побољшају пословно окружење у региону и да се боре против корупције, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, на самиту ће бити лансиран Регионални економски акциони план за подстицање креирања послова, генерисање нових инвестиција у саобраћају и инфраструктурној енергетици, као и дигиталних пројеката за побољшање повезаности у региону.

На Самиту Западног Балкана и Европске уније у склопу Берлинског процеса, окупиће се лидери Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније, Србије и званичници више европских земаља и ЕУ.

Делегацију Србије предводиће председница Владе Ана Брнабић.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*