БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Савезници су могли да спрече Холокауст

0

Савезничке снаге сазнале су за холокауст две и по године раније него што се до сада веровало и чак су припремиле оптужнице за ратне злочине против Адолфа Хитлера

Савезничке снаге сазнале су за холокауст две и по године раније него што се до сада веровало и чак су припремиле оптужнице за ратне злочине против Адолфа Хитлера, открили су недавно пронађени тајни документи.

Откривени документи УН, који нису били јавни скоро 70 година показују да су САД, Велика Британија и совјетска влада већ у децембру 1942. године знале да је убијено најмање два милиона Јевреја, а да је још пет милиона било животно угрожено, пише британски Индипендент.

Лист наводи, да су савезници, упркос том сазнању, учинили веома мало како би спасили оне који су били у смртној опасности или им понудили уточиште.

У марту 1943. године, министар у ратном кабинету Винстона Черчила Висконт Кранборн казао је да Јевреје не би требало сматрати посебним случајем и да је „Британско царство“ већ препуно избеглица.

Дан Плеш аутор недавно објављене књиге „Људска права после Хитлера“, казао је за Индипендент да су највеће силе коментарисале масовно убијање Јевреја две и по године пре него што се то до сада мислило.

„Сматрало се да су сазнали за холокауст када су открили концентрационе логоре, али ово су јавно коментарисали у децембру 1942. године“, рекао је Плеш.

Према његовим речима, савесници су припремали оптужбе за ратне злочине на темељу сведочења људи који су прокријумчарени из кампова, као и покрета отпора у многим окупираним земљама.

Он је открио и да су Рузвелтовог изасланика УН Херберта Пела одбили антисемити из Стејт дипартмента.

Пел је касније тврдио да су појединци у Стејт дипартменту били забринути да би амерички економски односи са Немачком након рата могли бити нарушени, уколико се настави такво кривично гоњење.

Након што је Пел изашао са тим у јавност, Стејт дипартмент се сложио да се спроведе судски процес у Нирнбергу.

Плеш је казао да је архива на којима је засновао истраживање била затворена за истраживаче 70 година, а отворена је након интервенције бившег америчког амбасадора при УН Саманте Пауерс.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*