Брнабић: Палма је дискриминатор!

0

Ана одговорила Палми!

Након што је лидер ЈС-а Драган Марковић Палма данима износио непримерене изјаве и тврдио да нови премијер мора да има децу, огласила се и министарка државне управе и локалне самоуправе. Брнабићева, која важи за једног од фаворита за премијерску позицију, за „Ало!“ је казала да је Палмина изјава дискриминаторска.

– О изјави господина Марковића могу само да кажем да је неодговорна и неодмерена, а свакако и без икакве сумње дискриминаторска, не против ЛГБТ популације, већ против свих људи који својом одлуком или из разлога личне природе немају децу – казала је она и додала да политичари морају да воде рачуна о свакој изговореној речи.

– Јавне личности, а пре свега политичари, треба посебно да обрате пажњу шта изјављују и не могу да кажу баш све што им падне на памет. Сваки даљи мој коментар о овоме не би био конструктиван и, самим тим, био би сувишан – закључила је министарка Брнабић.

Подсетимо, лидер ЈС-а у више наврата је истицао свој став да нови председник Владе мора да буде неко ко има децу.

– Нову владу треба да води домаћин, који има породицу, који зна шта су деца – рекао је он у селу Kончарево код Јагодине, на сеоској слави Тројица.

Драган Марковић Палма је и након консултација са председником Србије наставио са неодмереним изјавама, а на конкретно питање да ли би гласао за премијера који нема децу одговорио је одрично.

Он је казао да је од шефа државе тражио да премијер „зна шта је породица и да има децу“, јер ако неко не зна како његова деца живе и како да им помогне, како ће онда знати да помогне деци грађана Србије.

– Ви знате ко су кандидати, ко је ушао у ужи избор, рекао сам да не знам да ли је он или она – казао је он, али није желео да прецизира да ли мисли на министарку Ану Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о изјави Драгана Марковића Палме казао да мисли да је Маја Гојковић одличан председник парламента, иако нема децу.

– И не мислим да је мање успешна и вредна због тога. Ја имам децу, волим их, али не мислим да сам бољи од оних који их немају. Постоје различити разлози. Рекао сам Марковићу да са том изјавом нисам сагласан, али свако има право на своје ставове, никоме немате право да забрањујете – објаснио је шеф државе.

Без дискриминације људи зато што немају децу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је јуче да чињеница да неко има или нема децу не треба да буде одлучујућа за бављење политиком, нити било којим другим послом, те да људи не могу бити дискриминисани зато што немају децу. Она је коментаришући изјаву лидера ЈС-а истакла да није погледала саму изјаву, већ да је видела оно што се појавило по медијима, али да у послу ништа не значи да ли неко има или нема децу.

– Оно што се могло видети заиста указује на једну недопустиву изјаву политичара. Верујем да приликом доношења одлуке управо у овој фази политичких договора о будућем премијеру, иако се ми не бавимо политиком, неће бити дискирминације на основу било којег личног својства, па ни на основу брачног и породичног статуса – рекла је она.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*