Будућност човечанства: Надгледање као мера предострожности

0

Професор са Оксфорд универзитета, који је пре 15 година прогнозирао да бисмо једног дана могли да живимо у симулираној компјутерској стварности, изнео је нова предвиђања за будућност човечанства, а која су у вези са контролом потенцијално опасних технологија.

Наиме, Nick Bostrom је на последњој ТЕД конференцији представио свој најновији рад – “The Vulnerable World Hypothesis” – у којој, између осталог, истиче да ће владе бити у обавези да надгледају будуће технологије, а како би се спречило да човека уништи нека од његових креација. Ради се о радикалној дистопијској представи о будућности, чија судбина зависи од природе идеја које се у будућности буду јављале, а Бостром предвиђа да ће се, ако се технологије не буду пратиле, у будућности коначно јавити и идеја чија би реализација могла да доведе до уништења цивилизације какву данас познајемо.

Потенцијалну катастрофу би, тврди Бостром, могла да спречи једино ефикасна влада која би функционисала на нивоу целог света и која би имала овлашћење да заустави развој свих потенцијално опасних пројеката. Таква влада би била увод у коначну дистопију, будући да Бостром предлаже и „огрлице слободе“ које би грађани стално носили, а како би чланови владе могли да константно прате њихове активности, те се фокусирају на оне који су претходно означени као опасни. Податке који би се прикупљали на такав начин обрађивали би системи вештачке интелигенције, да би у извештајима наводили само оне делове разговора који указују на рађање неке потенцијално опасне идеје.

Иако је човечанство већ сведочило злоупотребама система за масовно надгледање грађана, Бостром ипак истиче да ће у будућности једино такав систем моћи да заштити човечанство од разарајућих технологија. Ипак, поставља се питање да ли је систем у којем се прати сваки корак, те снима свака изговорена реч, слика света који би човечанство пожелело да сачува.

Futurism

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*