Ono što se nekada smatralo da nekoga čini elitinim sportistom se menja. Ustaljeno razumevanje sporta bi trebalo da nas navede na shvatanje uspeha u sportu kao pobede one jače i veće strane u nadmetanju, ali postoji nešto vrednije od fizičke spreme i snage.

Današnji sportisti vežbaju drugačijim, iznijansiranim tempom usavršavajući svoju sportsku karijeru dovitljivije nego svoji prethodnici, pa samim tim njihov uspeh izgleda drugačije u odnosu na ono što danas razumemo kao uspeh jednog sportiste. Naime, ono što sledi sutra neće izgledati kao naši idoli sporta danas. Stupanjem novih profesionalnih sportista na scenu otpočinje i novo doba sporta, jer sa sobom oni donose revolucionarno, atipično, raznovrsno. Oni donose nešto što nikada ranije nismo videli.

Budućnost sporta je u njihovim rukama

Ovi sportisti svojom autentičnošću stvaraju budućnost sporta:

  • Eliud Kipčoge, prvi je čovek koji je istrčao maraton trku za dva sata (tačnije za sat vremena, pedeset devet minuta i četrdeset sekundi), trčeći tempom od 6 sekundi po metru! Kipčoge je, u partnerstvu sa kompanijom Nike, pokazao šta znači intenzivan i precizan rad, planiranje svakog poteza, kako bi se postigla nikada ranije dosegnuta granica ljudske istrajnosti i izdržljivosti. Pošto je uspeo da razbije psihološku barijeru koju je predstavljalo istrčavanje maratonske trke za manje od dva sata, trebalo bi očekivati da se u narednih nekoliko godina pojave drugi koji će uspeti ostvariti ovaj cilj.
  • Kajler Marej, jedan je od revolucionarnih pojedinaca na terenu američkog fudbala. Marej, koji igra na poziciji beka, građen je drugačije od svojih prethodnika, npr. od Brejdija. Sitan, ali dinamitan Marej ruši granice onoga što je bilo smatrano prototipom za poziciju na kojoj briljira.
  • Brajson DeŠambo, atipični pobednik US OPEN- a 2020. koji redefiniše estetiku bavljenja golfom. DeŠambo ima svoj kreativni pristup golfu – umesto izvršavanja vežbi ravnoteže, Brajson se bacio na intenzivni trening, podižući tegove i hraneći se uglavnom mesnatim proizvodima. Ugojio se 18,5 kilograma i novostečenom snagom postiže vrhunske rezultate, uspevajući da svoju jačinu usmeri na lopticu i dobaci je čak 295 metara.
  • Janis Antetokunmpo, dva puta dobitnik titule MVP u NBA – u, kao i titule Branilac godine, i četiri puta All Star. Janis Antetokunmpo je jedan od najtalentovanijih igrača košarke, ne samo zato što je neverovatno visok (211 cm), već zato što se pokazao izuzetno snalažljivim na najraznovrsnijim pozicijama, donoseći vrhunske rezultate na svakoj od njih. Janis jeste i biće maestralan i neuhvatljiv elitni sportista u NBA ligi i svetu.

Ovo su, naravno, pioniri koji otkrivaju budućnost sporta, menjajući i proširavajući naziv elitnog sportiste. Sa obzirom da živimo u vremenu kada nam se pokazuje kako živeti i raditi pametnije, ova revolucija u sportu neophodna je kako bi se omogućilo kreativnim i nadarenim ljudima da redefinišu kako granice mogućnosti tako i predstavu onoga što znači uspeh. Oni nam pokazuju da za učešće i pobedu nije presudna samo fizička snaga i talenat koji pojedinac ispoljava, već unosan, inovativan i neprestan rad na sebi i na prevazilaženju psiholoških i društvenih barijera. Uz ove neverovatne nove sportske zvezde budućnost sporta biće pravo osveženje i naslada za mnoge koji je nestrpljivo i radoznalo iščekuju.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *