Чанак: Што пре донети закон о финансирању Војводине

0

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) оценила је данас да би за наставак европских интеграција Србије од великог значаја било да се што пре донесе закон о финанисрању Војводине.

Та странка саопштила је да би поруку из последњег извештаја известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера да војвођанска аутономија не би требало да буде ослабљена, требало „пажљиво прочитати и разумети“.

– Ако Република Србија планира да овог месеца достави Европској комисији своје прве полугодишње извештаје о спровођењу активности у поглављима 23 и 24 од њиховог отварања, било би више него значајно да тај закон хитно буде усвојен – указала је ЛСВ у саопштењу наводећи да је држава била обавезна по Уставном закону да Закон о финасирању Војводине донесе до краја 2008. године.

– Војводина је европска регија и сигурно је да ЕУ не гледа благонаклоно на стање у којем се њене надлежности топе и аутономија умањује сваким новим законом у републичком парламенту – оценила је ЛСВ у саопштењу поводом јучерашњег извештаја Мекалистера у ЕП.

Чињеница је да је Србија остварила велики напредак на путу ка ЕУ, исто као што је и чињеница да на том путу има још пуно тога да се уради, нарочито у областима у којима се у извештају Мекалистера очекује веће залагање наше земље, истакла је ЛСВ.

Поводом дела Мекалистеровог извештаја који се односи на националне мањине, ЛСВ сматра да је најбољи пут за унапређење укључивање Националних савета у спровођење Акционог плана за остваривање права националних мањина везаног за поглавље 23 преговора о чланству у ЕУ.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*