Черчил обожавао исламску културу. Породица га једва спречила да пређе у ислам!

0

Породица Винстона Черчила је молила овог моћног политичара да не пређе у ислам, откривено је у писму које је тек недавно откривено у јавности.

Премијер који је водио Велику Британију до победе у Другом светском рату био је толико опчињен исламом и оријенталном културом да му је његова породица писала и покушавала да га наговори да не постане муслиман.

У писму из августа 1907. године, у то време будућа жена његовог брата је писала:

– Молим те, немој прећи у ислам. Приметила сам твоју тенденцију ка оријенталној култури, а знам да се прелазак у ту религију може извршити врло брзо. Молим те, одупри се томе – наведено је у писму.

Писмо је открио историчар са Универзитета у Кембриџу, Ворен Доктер, а написала га је лејди Гвендолајн Берти која се на крају и удала за Черчиловог брата Џека.

– Черчил никада није озбиљно разматрао прелазак у ислам. Он је у ствари био атеиста, али је био фасциниран исламском културом која је била уобичајена међу викторијанцима – наводи овај историчар.

Черчил је имао прилику да посматра исламску културу када је служио као официр у британској армији у Судану. Повремено се чак и облачио у арапском стилу. У писму које је 1907. послао лејди Лајтон, Черчил је образложио да је хтео да постане паша, иако је та титула додељивана високим војним и цивилним достојанственицима у политичком систему Османског царства и стављала се иза властитог имена.

Током 1940. године Черчил је водио борбе против нацистичке Немачке и тада је подржао изградњу лондонске централне џамије у Регентс парку. Издвојио је за то доба огромних 100.000 фунти, надајући се да ће добити подршку муслиманских земаља у рату.

Након изградње је у Доњем дому Британског парламента рекао да су „многе пријатељске муслиманске земље изразиле захвалност због овог поклона“.

Ипак, Черчил је наглашавао да су закони у оријенталним земљама сувише ригорозни и да је жена у подређеном положају, што и не чуди када знамо да је Велика Британија прва у свету увела потпуну равноправност мушкараца и жена.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*