Četa konjanika beogradske policije brinuće o posetiocima Bir Festa

0

Četa konjanika beogradske policije, koja već sedam decenija brine o bezbednosti Beograđana ali i ostalih građana Srbije

Četa konjanika beogradske policije, koja već sedam decenija brine o bezbednosti Beograđana ali i ostalih građana Srbije, od danas pa narednih pet pet dana na Bir Festu zajedno sa drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije biće zadužena za sigurnost posetilaca.

Kako je istakao starešina komande policijske brigade Dragan Obrenović, po procenama organizatora tog festivala, biće nekoliko stotina hiljada posetilaca.

Zadatak na Ušću uslediće samo dan nakon što je četa koju čini 40 policajaca i 20 konja, bila angažovana na obezbeđenju dočeka dva visoka svetska zvaničnika – američkog potpredsednika Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena, izjavio je Obrenović za agenciju Beta.

„U slučaju obezbeđejna VIP ličnosti poput Putina, Bajdena, švedskog premijera zaduženi smo za čišćenje i kontrolu terena, posebni na mestima gde je šumovito, kao što je to oko Palate Srbija, gde je nama mnogo lakše i brže da sve pregledamo. Takođe, zaduženi smo i za trasu kretanja i prostore oko objekata koje se pešice teže obilaze“, naveo je komandir voda u četi konjanika Zoran Međedović.

Prema njegovim rečima, Bir Fest je možda i najnaporniji zadatak za konje i četu jer se dešavalo da su morali da patroliraju oko tog prostora na Ušću i punih 12 sati.

„Uz sve to pijani posetioci, konjima prilaze teturajući se, nekontrolisano mašući rukama i nogama, pa su nam potrebni i ljudi koji nam pomažu da ih odbranimo od takvih ljubitelja konja“, rekao je Međedović.

Po njegovim rečima, konjička četa zadužena je za bezbednost i na javnim skupovima, sportskim – fudbalskim i košarkaškim utakmicama ali i drugim javnim manifestacijama, manjeg i većeg obima.

„Nekada smo u žiži javnosti, nekada radimo po obodu, zna se da smo tu ali nismo na udaru. Na većim skupovima koristimo specijalnu opremu. Policajci nose pancire, zaštitini šlem i oružje, a konji interventne kamašne koje im štite cevanice i zglobove, teško lomljive vizire, ispod kog je zaštitni deo za nosi i čeoni deo“, rekao je Međedović.

„Kad im stavimo maske i od njih ‘učinimo vitezove’, konji prestaju da se plaše bilo čega i bačenih petardi, i pirotehničkih sredstva i eksplozija, naprosto ne reaguju“, rekao je on i dodao da se dešavalo da se konj na nekom običnom zadatku, kao jedne godine u Košutnjaku uplaši nečega, na primer ptice, zbaci konjanika i pobegne, i na iznenađenje svih sam se vrati u jedinicu.

Prema njegovim rečima, kada se izlazi u svakodnevno patroliranje na šetališta, poput Ade Ciganlije, Koštunjaka, Kalemegdana, konji imaju samo fluorescentne oznake na nogama i pršnjak, da bi se bolje videli.

Međedović je rekao da osnovna obuka traje tri meseca, a posebna tri godine.

„Posebna obuka koju prolaze policajci i te plemenite životinje nikada se ne završava, jer, za razliku od drugih konja, policijski mora biti osposobljen da se bezbedno kreće u saobraćaju, ali i kroz veliki broj ljudi, što se postiže upornim treningom“, rekao je on.

Međedović je dodao da je jedinica angažovana na obezbeđenju javnih skupova visokog rizika, na kojima, ukoliko ima potrebe, fizički deli prostor stvarajući „zapreke“ pomoću konja ali, ako bi zatrebalo, i da potiskuje masu.

Uz sve to, kako je dodao, konj je težak 750, 800 kilograma i nikome nije milo da u takvoj situaciji izigrava hrabrost i zato jedinica može mnogo da pomogne posebno prilikom zaprečavanja.

„Možemo da sprečimo i sukob suprotstavljenih navijačkih grupa na fudbalskim utakmicama, a to što su konjanici ‘na visokom’ omogućava i bolji pregled situacije, što olakšava preventivno delovanje. Efekat koji može da napravi 10 konjanika ravan je onome koji napravi 100 policajaca, jer svojom pojavom izazivamo, moglo bi se reći strahopoštovanje“, rekao je on.

Prema rečima Međedovića, svako će se teže usuditi da napadne policajca na konju, jer tu „nema razgovora“.

„Svi znaju da smo spremljeni za intervenciju i da nema rasprave, nemoguće je. Kad krene topot konja intervencija dobija drugi zvuk, gledamo da ne povredimo nikoga, zato sve upozoravamo“, rekao je Međedović i dodao da se dešava da ipak budu povređeni i konji i oni, da im kamenice razbiju arkade….

„Naši konji dobro su obučeni, prosek starosti im je 17. Najstariji konj ima 21 godinu. U najboljoj snazi su između 10 i 12 godine, pa očekujemo da u dogledno vreme obnovimo stado, rekao je Međedović i dodao da je koliko on zna, najduže, 37 godina živeo jedan lipicaner u Karađorđevu, kao i jedan u Bečeju koji je doživeo 34 godine.

Četa se, kako je rečeno, priprema i za aktivnosti u slučaju eventualnog terorističkog napada kada bi imala ulogu u pružanju pomoći, evakuaciji i blokadi određenog dela grada, ulica, objekata.

Prema Međedovićevim rečima, zbog nesvakidašnjih uslova rada, policajci u četi mogu biti samo pravi zaljubljenici u konje. Od njih 40, šest je žena, dodao je on.

„Idealno bi bilo da kandidati imaju do 75 kilograma i da su visoki do 180 centimetara. Neki, iako sami dođu, brzo odu kad čuju obaveze, kažu jao biću prljav, ima puno prašine, alergičan sam“. „Dešava se da nekome to ne odgovara, da su čuli da je mnogo lakše, ali kada razgovaraju sa nama vide da to nije tako“, rekao je on.

Pri četi je i Konjički klub Policajac, koji je poslednih sedam decenija imao velike uspehe, konji su bili evropski i balkanski šampioni.

U klub mogu da dolaze svi građani stariji od 10 godina, a prema rečima sekretara kluba Zorana Aleksića uglavnom dolaze devojčice.

One i pored sve ljubavi prema konjičkom sportu, često odustaju onda kad se zaljube jer im dečko kaže da se „osećaju na konje“.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*