Цетиње: Плакати мржње према Србији — „Никад више 1918“

0

Широм Црне Горе данас су осванули плакати мржње и фалсификата са натписом „Никад више 1918„.

Неименовани аутори са плаката су поручили како се навршава „100 година од злочина и срамоте бијелог терора“, алудирајући на „бјелаше“, који су 1918. били за безусловно уједињење Србије и Црне Горе.

Уз слоган „За право, част и слободу Црне Горе“, илустрацију на плакатима прати и следећи текст, пун фалсификата и лажи, у којем, између осталог стоји:

„У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи. У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања дјевојака и жена усљед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вјешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној цјелокупној историји“, пише на пропагандним плакатима.

Историчар Александар Стаматовић казао је за портал ИН4С да се ради о подметачини и указује да су сви црногорски владари прижељкивали уједињење са Србијом, као и да је то било убједљиво већинско расположење становништва Црне Горе 1918. године.

Он истиче да се не може говорити о било каквом бјелашком терору, не спорећи да је било сукоба након тзв. Божићне побуне.

Након тзв. Божићне побуне појавили су се комити који су убијали и пљачкали. Тако су убијена четворица посланика Подгоричке скупштине. Као одговор, држава је реаговала акцијама жандармерије и војске, навео је Стаматовић.

Према његовим ријечима, нема никакве сумње да је уједињење 1918.године најславнији датум у историји Црне Горе.

Тада је дошло до уједињења о коме су сањали сви црногорски владари, истиче Стаматовић, додајући да нико од историчара не спори чињеницу да Црна Гора није могла остати ван уједињења у заједничку државу 1918.године.

ДНП: Лудило антисрпске хистерије

Демократска народна партија саопштила је да ни 12 година након покраденог референдума и успостављања независне државе Црне Горе, дио црногорских сепаратиста и даље не вјерује у дуги вијек сопственог пројекта.

зазивањем мржње на националном нивоу, фалсификујући историју и ширењем нетрпељивости, жели се послати порука свима онима који не дијеле вриједности Петровданске скупштине, да овдје нису добро дошли. У том свом сулудом чину су спремни да демонизују, не само оне који су остали вјерни Петровићевској Црној Гори већ и храбре ослободиоце Црне Горе од Аустроустрагрске окупације 1918.године, наводи су ДНП-у.

Они додају да ДНП остаје опредијељена поштовању и његовању истинских вриједности на којима је Црна Гора постала, а догађај из 1918. је најсветлији примјер пожртвованости, храбрости и идеала слободе.

Симптоматично је да се ова акција поклапа са датумом пробоја Солунског фронта од стране савезничке војске међу којима су били и наши храбри преци илустровани на спорним плакатима. Француски генерал Франше Д’Епере, говорећи о нашим ослободиоцима рекао је “ То су те сјајне трупе, због којих сам горд што сам их водио, раме уз раме са војницима Француске у побједоносну слободу њихове отаџбине. Огромна жеља водила је војнике из побједе у побједу. Француска комора на коњима једва је стизала српску пјешадију, наглашавају иу ДНП-у.

Они оцјењују, да те ријечи најбоље обесмишљавају још један фалсификат који долази из огранка АНБ задуженог за ове и сличне активности.

Овим се никако не може потријети чињеница да је 1918. остварен вјековни сан о ослобођењу и уједињењу упркос сљедбеницима “ вриједности Петровданског сабора” које баштини актуелна црногорска власт. ДНП ће поднијети кривичну пријаву за ширење међуетничке мржње и нетрпељивости која је исказана на овим плакатима како би смо зауставили лудило ширења антисрпске хистерије која поприма обрисе фашизма, истакли су у ДНП-у.

Увредљиви плакати и у Тивту

По Тивту су, такође, осванули увредљиви плакати, који су изазвали узнемирење код припадника српског народа. Плакатима је потпуно облијепљен стуб за оглашавање испред саме зграде општине Тиват и дијелом код зграде тиватског Центра за културу.

У Комуналној полицији Тиват рекли су да их нико звао око спорних плаката, док су у ОБ Тиват рекли да ће покренути истрагу,  јер у садржају има елеманата кривичног дјела.

Тумачења догађаје из тзв. Божићне побуне, династичких сукоба и дијела црногорске историје до Другог свјетског рата, коју глорификују поједини домаћи публицисти и историчари новије генерације,  за друге историографе су спорна и плод ненаучних конструкција које немају упоришта у архивској грађи.

Да су на територији Боке которске, тачније Грбља током 1916. и 1918. године недјела наведена у спорном плакату вршили остаци Црногорске војске над домаћим становништвом може се наћи у књигама „Грбаљ-поглед на прошлост и будућност“ Љуба К. Мачића и „Грбаљ-добровољци 1912-1918 год“.

Описијућу догађаје са почетка Првог свјетског рата у Боки, Мачић наводи да је Аустрија из стратегијских разлога напустила „клин“ од Спича до половине Грбља на правцу исток-запад, „а у тај остављени дио ушла је Црногорска војска са сједиштем у Пријевору, Свињиштима и Будви“.

Зулуми по окончању ратних сукоба које су остаци црногорске војске вршили на територији Грбља били су и предмет излагања Марка Матановића, народног посланика „Народном Бокешком вијећу“ и „Великој српској нароодној скупштини“ 16.новембра 1918. године који је тражио „сажаљење„ за „недјела која су почињеле неке црногорске војне скупине предвођене од недостојних команданата Ловћенског одреда бившег књаза Петра Петровића“.

„Уверени смо да је народ бокешки као и црногорски разумио да спотицај на таква недјела није полазио од црногорсских војника него од оних који су радили по наруџбини Аустро-угарске монархије да међу нераздвојном браћом Бокељима и Црногорцима посије сјеме мржње. Између много издајничких дјела која терете нашу бившу династију и овај је један од најизразитијих јер иначе немогуће је разумијети да би Црногорац могао брату Бокељу увреду нанијети, ономе брату који је вазда крвљу и материјалном помоћи учествовао у свим ратовима црногорским“, предложио је Подгоричкој скупштини народни посланик Марко Матановић.

НСД: Срамни чин

Појаву плаката „100 година од злочина и срамоте бијелог терора – Никад више 1918.“ у Тивту осудио је ОО Нове српске демократије.

Поводом постављања срамних плаката на локацијама у центру града, којима се свјесно жели потпирити међунационална мржња и нарушити традиционално добри међунационални односи у општини Тиват, најоштрије осуђујемо актере тог срамног чина. Најгнуснијим лажима којима обилује текст у поменутим плакатима жели се извитоперити истина о славној 1918. години којој су стремили народи наше двије државе. То је непобитна историјска чињеница којој засигурно не могу наудити овакви ни слични плакати.

Овом приликом позивамо надлежне органе у институцијама општине и државе да благовремено реагују у циљу откривања и процесуирања починилаца овог прекршајног и кривичног дјела“, истиче се у саопштењу предсједника ОО НСД Сава Клакора.

ДСС: Брука и срамота

Тиватски општински одбор ДСС осудио је појаву плаката у Тивту и позвао надлежне да реагују.

„Брука и срамота су благе ријечи за срамне плакате НН лица, који се путем друштвених мрежа дистрибуирају диљем ЦГ и лијепе испред „погодних“ локација, као што је црква Св. Саве у Тивту и зграда тиватске општине.

Демократска српска странка (ДСС) најоштрије,подједнако, осуђује како ауторе, тако и дистрибутере скаредног плаката, који наочиглед надлежних институција, попут органа унутрашњих послова и тужилаштва и њиховим индолентним понашањем директно дувају у једра ауторима срамног плаката. Плаката, који је зрео да, у једној озбиљној правној држави, буде предмет најхитније истраге и најоштријег санкционисања, јер је у питању флагрантно распиривање националне мржње и фалсификовање ноторних историјских  чињеница. Једном ријечју чисто кривично дјело!

Иначе плакати , који по садржини само могу да имају судбину папира за једнократну употребу, и имају само један циљ – да пљују и бљују по нашој заједничкој историји и да Тамо далеко, далеко крај мора….фалсификују и кроје нову монтенегрин историју?!

За нас из ДСС-а, ти плакати на највулгарнији начин исмијавају велику побједу српске војске и српског народа, који је са својим савезницима Уједињеним краљевством, Француском, Русијом, Грчком и другим, поднио велике жртве, како би били ослобођени сви поробљени словенски народи. То су радили наши заједнички преци, који се сада, због својих монтенегрин потомака, сигурни смо окрећу у гробу. Једном ријечју велика срамота“, истиче се у реакцији предсједника тиватског ДСС, Дејана Рисанчића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*