Cetinje: Plakati mržnje prema Srbiji — „Nikad više 1918“

0

Širom Crne Gore danas su osvanuli plakati mržnje i falsifikata sa natpisom „Nikad više 1918„.

Neimenovani autori sa plakata su poručili kako se navršava „100 godina od zločina i sramote bijelog terora“, aludirajući na „bjelaše“, koji su 1918. bili za bezuslovno ujedinjenje Srbije i Crne Gore.

Uz slogan „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“, ilustraciju na plakatima prati i sledeći tekst, pun falsifikata i laži, u kojem, između ostalog stoji:

„U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena usljed kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vješanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj istoriji“, piše na propagandnim plakatima.

Istoričar Aleksandar Stamatović kazao je za portal IN4S da se radi o podmetačini i ukazuje da su svi crnogorski vladari priželjkivali ujedinjenje sa Srbijom, kao i da je to bilo ubjedljivo većinsko raspoloženje stanovništva Crne Gore 1918. godine.

On ističe da se ne može govoriti o bilo kakvom bjelaškom teroru, ne sporeći da je bilo sukoba nakon tzv. Božićne pobune.

Nakon tzv. Božićne pobune pojavili su se komiti koji su ubijali i pljačkali. Tako su ubijena četvorica poslanika Podgoričke skupštine. Kao odgovor, država je reagovala akcijama žandarmerije i vojske, naveo je Stamatović.

Prema njegovim riječima, nema nikakve sumnje da je ujedinjenje 1918.godine najslavniji datum u istoriji Crne Gore.

Tada je došlo do ujedinjenja o kome su sanjali svi crnogorski vladari, ističe Stamatović, dodajući da niko od istoričara ne spori činjenicu da Crna Gora nije mogla ostati van ujedinjenja u zajedničku državu 1918.godine.

DNP: Ludilo antisrpske histerije

Demokratska narodna partija saopštila je da ni 12 godina nakon pokradenog referenduma i uspostavljanja nezavisne države Crne Gore, dio crnogorskih separatista i dalje ne vjeruje u dugi vijek sopstvenog projekta.

-Izazivanjem mržnje na nacionalnom nivou, falsifikujući istoriju i širenjem netrpeljivosti, želi se poslati poruka svima onima koji ne dijele vrijednosti Petrovdanske skupštine, da ovdje nisu dobro došli. U tom svom suludom činu su spremni da demonizuju, ne samo one koji su ostali vjerni Petrovićevskoj Crnoj Gori već i hrabre oslobodioce Crne Gore od Austroustragrske okupacije 1918.godine, navodi su DNP-u.

Oni dodaju da DNP ostaje opredijeljena poštovanju i njegovanju istinskih vrijednosti na kojima je Crna Gora postala, a događaj iz 1918. je najsvetliji primjer požrtvovanosti, hrabrosti i ideala slobode.

Simptomatično je da se ova akcija poklapa sa datumom proboja Solunskog fronta od strane savezničke vojske među kojima su bili i naši hrabri preci ilustrovani na spornim plakatima. Francuski general Franše D’Epere, govoreći o našim oslobodiocima rekao je “ To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske u pobjedonosnu slobodu njihove otadžbine. Ogromna želja vodila je vojnike iz pobjede u pobjedu. Francuska komora na konjima jedva je stizala srpsku pješadiju, naglašavaju iu DNP-u.

Oni ocjenjuju, da te riječi najbolje obesmišljavaju još jedan falsifikat koji dolazi iz ogranka ANB zaduženog za ove i slične aktivnosti.

Ovim se nikako ne može potrijeti činjenica da je 1918. ostvaren vjekovni san o oslobođenju i ujedinjenju uprkos sljedbenicima “ vrijednosti Petrovdanskog sabora” koje baštini aktuelna crnogorska vlast. DNP će podnijeti krivičnu prijavu za širenje međuetničke mržnje i netrpeljivosti koja je iskazana na ovim plakatima kako bi smo zaustavili ludilo širenja antisrpske histerije koja poprima obrise fašizma, istakli su u DNP-u.

Uvredljivi plakati i u Tivtu

Po Tivtu su, takođe, osvanuli uvredljivi plakati, koji su izazvali uznemirenje kod pripadnika srpskog naroda. Plakatima je potpuno oblijepljen stub za oglašavanje ispred same zgrade opštine Tivat i dijelom kod zgrade tivatskog Centra za kulturu.

U Komunalnoj policiji Tivat rekli su da ih niko zvao oko spornih plakata, dok su u OB Tivat rekli da će pokrenuti istragu,  jer u sadržaju ima elemanata krivičnog djela.

Tumačenja događaje iz tzv. Božićne pobune, dinastičkih sukoba i dijela crnogorske istorije do Drugog svjetskog rata, koju glorifikuju pojedini domaći publicisti i istoričari novije generacije,  za druge istoriografe su sporna i plod nenaučnih konstrukcija koje nemaju uporišta u arhivskoj građi.

Da su na teritoriji Boke kotorske, tačnije Grblja tokom 1916. i 1918. godine nedjela navedena u spornom plakatu vršili ostaci Crnogorske vojske nad domaćim stanovništvom može se naći u knjigama „Grbalj-pogled na prošlost i budućnost“ Ljuba K. Mačića i „Grbalj-dobrovoljci 1912-1918 god“.

Opisijuću događaje sa početka Prvog svjetskog rata u Boki, Mačić navodi da je Austrija iz strategijskih razloga napustila „klin“ od Spiča do polovine Grblja na pravcu istok-zapad, „a u taj ostavljeni dio ušla je Crnogorska vojska sa sjedištem u Prijevoru, Svinjištima i Budvi“.

Zulumi po okončanju ratnih sukoba koje su ostaci crnogorske vojske vršili na teritoriji Grblja bili su i predmet izlaganja Marka Matanovića, narodnog poslanika „Narodnom Bokeškom vijeću“ i „Velikoj srpskoj naroodnoj skupštini“ 16.novembra 1918. godine koji je tražio „sažaljenje„ za „nedjela koja su počinjele neke crnogorske vojne skupine predvođene od nedostojnih komandanata Lovćenskog odreda bivšeg knjaza Petra Petrovića“.

„Uvereni smo da je narod bokeški kao i crnogorski razumio da spoticaj na takva nedjela nije polazio od crnogorsskih vojnika nego od onih koji su radili po narudžbini Austro-ugarske monarhije da među nerazdvojnom braćom Bokeljima i Crnogorcima posije sjeme mržnje. Između mnogo izdajničkih djela koja terete našu bivšu dinastiju i ovaj je jedan od najizrazitijih jer inače nemoguće je razumijeti da bi Crnogorac mogao bratu Bokelju uvredu nanijeti, onome bratu koji je vazda krvlju i materijalnom pomoći učestvovao u svim ratovima crnogorskim“, predložio je Podgoričkoj skupštini narodni poslanik Marko Matanović.

NSD: Sramni čin

Pojavu plakata „100 godina od zločina i sramote bijelog terora – Nikad više 1918.“ u Tivtu osudio je OO Nove srpske demokratije.

Povodom postavljanja sramnih plakata na lokacijama u centru grada, kojima se svjesno želi potpiriti međunacionalna mržnja i narušiti tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u opštini Tivat, najoštrije osuđujemo aktere tog sramnog čina. Najgnusnijim lažima kojima obiluje tekst u pomenutim plakatima želi se izvitoperiti istina o slavnoj 1918. godini kojoj su stremili narodi naše dvije države. To je nepobitna istorijska činjenica kojoj zasigurno ne mogu nauditi ovakvi ni slični plakati.

Ovom prilikom pozivamo nadležne organe u institucijama opštine i države da blagovremeno reaguju u cilju otkrivanja i procesuiranja počinilaca ovog prekršajnog i krivičnog djela“, ističe se u saopštenju predsjednika OO NSD Sava Klakora.

DSS: Bruka i sramota

Tivatski opštinski odbor DSS osudio je pojavu plakata u Tivtu i pozvao nadležne da reaguju.

„Bruka i sramota su blage riječi za sramne plakate NN lica, koji se putem društvenih mreža distribuiraju diljem CG i lijepe ispred „pogodnih“ lokacija, kao što je crkva Sv. Save u Tivtu i zgrada tivatske opštine.

Demokratska srpska stranka (DSS) najoštrije,podjednako, osuđuje kako autore, tako i distributere skarednog plakata, koji naočigled nadležnih institucija, poput organa unutrašnjih poslova i tužilaštva i njihovim indolentnim ponašanjem direktno duvaju u jedra autorima sramnog plakata. Plakata, koji je zreo da, u jednoj ozbiljnoj pravnoj državi, bude predmet najhitnije istrage i najoštrijeg sankcionisanja, jer je u pitanju flagrantno raspirivanje nacionalne mržnje i falsifikovanje notornih istorijskih  činjenica. Jednom riječju čisto krivično djelo!

Inače plakati , koji po sadržini samo mogu da imaju sudbinu papira za jednokratnu upotrebu, i imaju samo jedan cilj – da pljuju i bljuju po našoj zajedničkoj istoriji i da Tamo daleko, daleko kraj mora….falsifikuju i kroje novu montenegrin istoriju?!

Za nas iz DSS-a, ti plakati na najvulgarniji način ismijavaju veliku pobjedu srpske vojske i srpskog naroda, koji je sa svojim saveznicima Ujedinjenim kraljevstvom, Francuskom, Rusijom, Grčkom i drugim, podnio velike žrtve, kako bi bili oslobođeni svi porobljeni slovenski narodi. To su radili naši zajednički preci, koji se sada, zbog svojih montenegrin potomaka, sigurni smo okreću u grobu. Jednom riječju velika sramota“, ističe se u reakciji predsjednika tivatskog DSS, Dejana Risančića.

POSTAVI ODGOVOR

*