Четвртина Србије нема ни за месечне рачуне!

1

Сваки четврти становник Србије налази се у ризику од сиромаштва, упозоравају стручњаци Републичког завода за статистику (РЗС), који истичу да су у највећем ризику деца и млади, незапослени и становници руралних области, пише Политика.

Наташа Мијалковић из РЗС рекла је за Политику да се сваке године израчунава такозвани „праг сиромаштва“, а овогодишња рачуница показује да су у највећем ризику од материјалне беде особе које живе саме и чија су месечна примања испод 15.600 динара.

У ризику од сиромаштва су домаћинства са двоје одраслих и једним дететом старости до 14 година, чија су месечна примања испод 28.080 динара, као и четворчлане породице са двоје деце млађе од 14 година, које месечно зарађују до 32.760 динара, рекла је Мијалковић.

Посматрано према старости, указала је она, у највећем ризику су деца и млади од 18 до 24 године, а у најмањем особе старије од 65 година.

Студија РЗС показала је да 40 одсто становника Србије не може да подмири месечне обавезе, двоје од троје људи не може да приушти недељу дана одмора ван куће, а половина није у могућности да обезбеди неочекивани трошак од 10.000 динара који би био плаћен из буџета домаћинства, рекла је за Политику Сарита Брадаш из Центра за демократију, који је недавно организовао дебату о сиромаштву у Србији.

Данас

1 КОМЕНТАР

  1. Сваки четврти становник Србије (25% становништва) налази се не у ризику од сиромаштва, већ је дубоко загазио у сиромаштву. 40% становника Србије не може да подмири месечне обавезе. Да ли је ово доказ о економског и привредног бума земље, како нам причају бајколажи водећи политичари.Чак је један од водећих рекао да су просечне плате код нас веће него у Немачкој. Није писало да се тај неје загрцнуо од пуно хвалбе. Очито, народ ће сачекати прилично дуго до остварења бајколажи вође земље, а за то време нек поживе контејнери за смеће, мада и они оскудевају са храном. Да хране у Србији има, показује податак да се годишње баци 250.000 тона хране или сваки потрошач баци годишње 35 килограма хране. Да ли се упорно чекање исплати?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*