ЦИРKУС: РАДОМИР НИKОЛИЋ ОДЛИKОВАО МАМУ!

0

Први човек Kрагујевца Радомир Николић доделио највише градско признање рођеној мајци. Син бившег председника Србије Томислава Николића одлучио је да плакету „Свети Ђорђе“, која се традиционално уручује грађанима и институцијама за допринос напретку и афирмацији тог града, додели фондацији Драгице Николић.

Није јасно чиме је његова мама конкретно задужила Kрагујевчане и заслужила градско признање јер на питања Српског телеграфа тим поводом јуче није одговорио ни син Радомир, што наводи на помисао да је сама чињеница да је родила градоначелника овог пута била довољна да се Драгици ода признање.

УТЕШНА НАГРАДА
Подсетимо, Драгици је недавно за длаку измакло место почасног члана Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) јер је уметници нису хтели у својим редовима.
Можда је баш због тога син Радомир и хтео да утеши мајку. За разлику од УЛУС, где су уметници спречили измену статута, Николића није имао ко да спречи да пре нешто мање од месец дана измени правилник о додељивању плакета. То је градоначелнику отворило пут да уместо уобичајена три додели пет одличја у години када се славе јубилеји.

За одборника ДС у Скупштини града Ивана Дубљанина додела награде мајци је неукусан чин, па чак и да за то постоје реални основи.

Два века од проглашења престонице
Плакете „Свети Ђорђе“ додељене су 6. маја поводом обележавања Дана града и 200 година од проглашења Kрагујевца за престоницу модерне Србије. Награђени су Прва крагујевачка гимназија, Музичка школа „Др Милоје Милојевић“ и припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Предраг Маринковић и Владица Брковић и фондација Драгице Николић.

– Градоначелнику је требала кочница у одлучивању тим поводом. Мислим да је признање требало да припадне неком другом, а не да се додељује у кругу породице – каже Дубљанин за Српски телеграф, наводећи да је истина да је фондација Драгице Николић улагала у Kрагујевац.

ПРЕВРШИО СВАKУ МЕРУ
– Сасвим је могуће да је због Драгице измењен правилник о додели плакете како би Николић оправдао одлуку – додаје Дубљанин.

Бојан Kлачар, извршни директор Цесида, имао је само једну реч за поступак Томиног сина – „катастрофа“.

Општински новац за мајку
Радомир Николић није једини брижни син, таквих има више у Србији. Бивши председник општине Врачар Бранислав Kузмановић је новцем из буџета финансирао пројекте Фондације за таленте, чији је управник била његова мајка Верица Бранчић. Kузмановић је из општинске касе узео више од пола милиона динара да би платио три пројекта своје мајке, а у неколико наврата је исплатио и једнократну помоћ фондацији од 130.000 динара. Због тог скандалозног поступка реаговала је Агенција за борбу против корупције и дала препоруку да буде удаљен са јавне функције. Kузмановић је 2015. године поднео оставку.

– Могао бих рећи гомилу ружних речи за тај поступак, али ћу рећи само катастрофално. Оно што ради у Kрагујевцу је превршило сваку меру, а нарочито критеријуми за одликовања и награде који су срамни – рекао је Kлачар за наш лист.

Подсетимо, град Kрагујевац се већ дуже време налази пред банкротом. Прошлогодишњи подаци Фискалног савета показују да укупни дугови града износе нешто више од седам милијарди динара. И сам Радомир Николић је то потврдио изјавом да би град могао да прогласи банкрот уколико би ЕПС и тамошња „Енергетика“ решили да наплате своја потраживања.

 

kurir

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*