Човић и Додик: БиХ мора бити земља три конститутвна народа

0

Председник СНСД-а Милорад Додик и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић сагласили су се у Мостару да су односи у БиХ потпуно нарушени, да је евидентно да нема више парламентарне већине ни у БиХ нити у Федерацији. Поручили су да БиХ мора бити организована као земља три конститутивна народа.

Драган Човић и Милорад Додик су новинарима након састанка рекли да су задовољни разговорима, који су били садржајни. Они су позвали и друге представнике политичких субјеката да уједине ставове о кључним питањима у БиХ зарад добробити свих.

Што се тиче изборног закона који је предложио ХДЗ и који треба да уђе у процедуру, Додик је истакао да има његову подршку.

„Ми смо то видели као могућност да се побољша и позиција Срба. То је коректан закон и он је напросто неопходан, имајући у виду прегласавања која све чешће видимо“, појаснио је Додик наводећи примере из Републике Српске где су одлучујуће гласове дали бошњачки гласови.

Нагласио је како се слаже с политиком ХДЗ-а БиХ, која је на неки начин заједнички креирана, а то је да БиХ има шансу да успе и преживи све изазове, али ако успе да доспе у статус система који значи да једном народу други народи не могу да бирају представника.

„Ништа нема нормалније од тога да хрватски народ бира хрватског представника, а да Срби бирају свог представника, као и да Бошњаци бирају свога представника“, навео је председник Републике Српске.

Но, како истиче, кроз Вијеће министара покушава се наметнути закон којим би Хрвати и Срби били само послушници, те устврдио да се институције и агенције у БиХ злоупотребљавају, што је, како је истакнуо видљиво из бројних примера међу којима је било и политичко затварање Фахрудина Радончића.

„Урушени су односи потпуно. Чини ми се да је Бакир Изетбеговић потпуно изгубио политичку снагу и да му је преостало да се путем ОСА-е и других сегмената сигурносно- правног система који он контролише, покушава да се политички обрачунава с представницима српског и хрватског народа“, рекао је Додик.

Драган Човић је нагласио како Босна и Херцеговина мора бити земља три конститутивна народа, а да се на моделу проналаска решења за све још пуно мора радити.

„Босна и Херцеговина мора бити организована као земља три конститутивна народа“, рекао је Човић наводећи да ће о томе сутра разговарати и с бошњачким чланом председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и лидером СББ-а Фахрудином Радончићем, пренели су медији у БиХ.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*