Човић проговорио о убиству Ђинђића

0

Некадашњи потпредседник владе оговори о наводној умешаности у убиство премијера Зорана Ђинђића.

Небојша Човић тврди да се против њега тренутно води кампања и додаје да та пича траје већ неколико годинама.

– Први удар је био 2003. године, одмах после убиства Ђинђића, па је уследило ново 2006. са изјавама Багзија, па 2008. године са увођењем надимка Ћоки, наставило се са наводима адвоката Срђе Поповића – навео је Човић.

– Ово је класичан покушај потпуне дисквалификације. Направљена је пројекција да одмах треба поставити причу о политичкој позадини и ставити у њу људе који су политички опасни – истакао је он и додао да је то био и начин да се заташка прича о одговорности и неодговорности.

Човић је у емисији „Црна хроника Специјал“ рекао да је имао несрећу да буде дежурни потпредседник тог дана када је убије премијер Зоран Ђинђић, а он је по закону морао да преузме дужност председник Владе Србије.

– Одмах сам тада постављао питања да разрешимо ко се где и са ким виђао, не сумњајући у било какву заверу – навео је Човић.

– Нисам дошао до података да је постојало завреништво, али најближи садарници нису учинили све што су могли да се сачува живот премијера – тврди Човић који доводи у питање и начин на који је обављен увиђај испред зграде Владе Србије.

Према његовим речима, оправдање је било да је ту пролазило много људи.

– Дошао сам после 15 минута. Видео сам где је ударио метак, да је крв отишла и лево и десно. Питање зашто нису радиле камере јер су оне и поред грађевинских радова могле да дистрибуирају слику у Центар за безбедност – навео је Човић.

Kако је додао, поставља се питање и због чега узорци крви нису чувани тако да се може урадити ДНK анализа, те утврдити колико тачно било метака.

– Амбијент у којем се сада налазимо личи ми на онај кроз који смо прошли. Нисам човек који мистификује и који се плаши, али сматрам да морамо бити опрезни – рекао је Човић.

Он је нагласио да никада није био у Шилеровој, ни пре ни после изградње, оценивши да не могу бити сумњиви прво људи који су се неколико пута видели са Легијом.

Говорећи о својим сусретима са Легијом, он је рекао да их је било неколико пута, а последњи 2002. године.

– Тада сам најавио одлазак код њега. Добио сам информације да Легија заједно са Војиславом Шешељем спрема кампању против мене и да планира отмицу мог сина – рекао је Човић.

Он је рекао и да за оперативну акцију „Мачва“ нема документације. – Она није постојала и за то постоје папири. Она је измишљена – тврди Човић.

– Убити премијера једне земље, сигурно је да се ради о политичким факторима. Али ако причамо о политичкој позадини морамо бити прецизни, као и када причамо о људима које доводимо са тим у везу – додао је Човић.

Он је поновио да убиство Ђинђића није било немогуће без логистичке подршке изнутра и додао да су проблеми кулминирали у другој половини 2002. године када су медији известили о покушају убиства Љубише Бухе, дешавањима у Ступици, убиству бившег шафа београдске полиције Бошка Бухе.

– Моја информисаност данас је много већа, чак су ме и поједини посланици из тадашње опозиције упозоравали око намештаљки политичке позадине убиства Ђинђића – рекао је Човић.

Говорећи о формирању Анкетног одбора који би истаражио убиство премијета, Човић је поставио питање шта је било који анкетни одбор решио у Србији, те додао да он нема ништа против тога.

Надам се да ће открити права истина о убиству Ђинђића и на располагању сам да помогнем, рекао је бивши потпредседник владе.

 

 

 

Пинк

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*