Црна Гора: Избори Уживо!

0

У Црној Гори се данас одржавају парламентарни избори, десети од увођења вишепартијског система, а четврти након стицања независности. Истовремено са парламентарним, одржавају се и локални избори у Будви, Котору, Гусињу и Андријевици.

Бирачка мјеста су отворена у седам, а биће затворена у 20 часова. Право гласа има 528.817 грађана. У расподјели мандата учествују изборне листе које су добиле најмање три од сто од укупног броја важећих гласова у изборној јединици.

На изборима учествује 17 партија и коалиција.

Током читавог дана на порталу ће бити доступне информације о излазности и све битне информације.

Дупло више посматрача него 2012. године

Парламентарне изборе 2012. године надгледало је 1.345 посматрача, док данашње изборе пратити њих 2.607.

Новина: Умјесто спреја – електронска идентификација

Уређај за електронску идентификацију приказаће фотографију бирача на монитору и одштампати папирни одрезак потврду, која садржи име и презиме, ЈМБГ и редни број бирача који је истовјетан ономе у одштампаном бирачком списку, који након гласања потписуј упредсједники члан бирачкогодбора.biracko-mjesto-kormano-u-baru

Излазност

До 8 часова гласало је 3.5% или 18.570 бирача, саопштио је ЦДТ.

Неправилности

ЦЕМИ је саопштио да је забиљежио три неправилности. На Цетињу на бирачком мјесту 12 Техничка школа, како је саопштено, уочено је да предсједник комисије користи мобилни телефон што није у складу са чланом 71а Закона о избору одборника и посланика. Предсједник комисије тврди да му је речено да то право има.

Такође, како преноси ЦЕМИ у Петњици на бирачком мјесту 15 није почело гласање јер не ради уређај. Не умију да га упале. Чекају помоћ од екипе задужене за то.

У Подгорици, на бирачком мјесту 13 Грађевинска школа такође не ради уређај. Пауза је од сат времена, а предсједник Комисије предлаже да се пређе на стари начин гласања.

У Улцињу је пронађено осам гласачких листића са дуплим серијским бројем. Због тога је затворено бирачко мјесто 36. Одржана је сједница Општинске изборне комисије Улцињ и закључено је да треба информисати Државну изборну комисију.

На бирачком мјесту бр. 22 у Колашину (О.Ш. Ристо Манојловић) овлашћени представник једне партије има копију бирачког списка због чега је опоменут, јавља ЦДТ.

Неправилности приликом гласања забиљежене су у Рожајама, јавља ЦЕМИ. У ауту у близини бирачког мјеста са списковима сједе активисти политичке партије и заустављају бираче. У повратку након гласања ти бирачи улазе у њихов аутомобил.

123-1                                Котор – Шкаљари на мање од 100м од БМ политички билборди

На бирачком мјесту бр. 13а, Словенска Плажа, Будва један члан састава бирачког одбора и његов замјеник нијесу присутни. ОИК је донијела одлуку да бирачки одбор може да настави са радом.

ЦДТ јавља да на бирачком мјесту 14, Дневни центар, Никшићу, предсједник бирачког одбора гласно изговара имена бирача приликом идентификације. Бирачком одбору забрањује се да, у било којој форми, а посебно гласним обраћањем саопштавају име и презиме бирача.

На бирачком мјесту 17 у Никшићу нестала је кутија за гласање путем писма. Из ЦЕМИ-ја је саопштено да је кутија нестала око 8 часова и да нико од чланова не зна гдје је.

ЦЕМИ јавља да је на бирачком мјесту 65а у Подгорици дозвољено гласачу да гласа иако уређај није избацио потврду након провученог личног документа.

На бирачком мјесту 18 у Беранама особа која није гласач на том бирачком мјесту, онемогућава посматрачу ЦеМи-ја да слободно прати изборе.

 У Улцињу на бирачком мјесту број 36, објекат Садиковић, настављено је гласање, након посјете ОИК. ЦДТ јавља да је прекид на том бирачком мјесту трајао сат и 18 минута, што значи да се гласање за толико мора продужити.

Бирачко мјесто број 46 у Баошићима затворено је више од пола сата јер не ради апарат за идентификацију бирача. Од јутрос је на том мјесту гласало 35 грађана са правом гласа.

У Подгорици, на бирачком мјесту 75 је бирач изашао са гласачким листићем ван бирачког мјеста, затим се вратио и убацио листић у кутију. Бирачки одбор није ову неправиност унио у запис, наводи ЦЕМИ.

На бирачком мјесту 13 у Подгорици примијећено је да су гласачки листићи већ печатирани супротно одредбама члана 78а Закона о избору одборника и посланика, јавља ЦЕМИ.

На бирачком мјесту 14 на Цетињу, гласач пријавио да је добио 4 позива за глаасање на четири различита бирачка мјеста, наводи ЦЕМИ.

ЦДТ јавља да су партијски активисти опет примијећени код бирачког мјеста 12 у Рожајама.

У Подгорици код бирачког мјеста 60 је уочен паркирани аутомобил на 20м од бирачког мјеста. Гласачи излазе на споредни улаз близу аутомобила и ту бивају евидентирани, наводи ЦЕМИ.934b4a1a4a749f47f2076153209957df

Забиљежен је нови примјер партијских активиста близу бирачких мјеста.

ЦДТ јавља да је у Улцињу нестала струја на значајном броју бирачких мјеста.

Посматрачи ЦДТ-а су у близини три бирачка мјеста примјетили промотивни материјал партија у кругу од 100 метара, што је забрањено Законом. Констатовали су да на шест бирачких мјеста која су посјетили нема довољно простора за несметано праћење изборног процеса.

На 8 бирачких мјеста које су обишли посматрачи ЦДТ-а нестајала је струја или је било краћих или дужих прекида у коришћењу електронске идентификације.

0c62938ada202711b94efc3a85542d53

До 11 часова је гласало 20.4% бирача, или око 107.900 бирача, јавља ЦДТ. На парламентарним изборима 2012. до 11 сати гласало је 18,2 % бирача.

У Никшићу су затворена сва три бирачка мјеста у оквиру школе гђе је бирачко мјесто број 35, због инцидента, односно пријаве да се врши куповина гласова, јавља ЦЕМИ.

Излазност до 11 часова је 20.7% подаци су ЦЕМИ.

На бирачком мјесту 84ц у ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“ у Подгорици позвани су представници ДИК И ОИК због сумњи да партијска активисткиња врши притисак на бираче.

Бирачко мјесто број 46 у Баошићима у Херцег Новом поново је отворено, пошто је било затворено јер се апарат за електронску идентификацију бирача , сат након отварања бирачког мјеста, покварио. До тада је гласало 35 грађана. Репортер „Вијести“ јавља да се сада прешло на стари начин гласања.

На бирачком мјесту 116а, Тузи, Подгорица, дошло до краћег прекида гласања због спора између чланова бирачког одбора, јавља ЦДТ.

Функционер УРА из Бијелог Поља тврди да је нападнут након што је сликао куповину гласова.

Центар за мониторинг (ЦЕМИ) је саопштио да је њиховом посматрачу на бирачком мјесту 72 пришло лице мислећи да је члан бирачког одбора ДПС-а. Из ЦЕМИ-ја наводе да је та особа нудила пасош питајући њиховог посматрача гђе да подигне новац.

До 12 сати на бирачким мјестима гласало је 29,9% или око 158300 бирача, јавља ЦДТ. На предсједничким изборима 2013. до 12 сати гласало је 20% бирача.
a5289d2607c2c25c4019d8e5110bde2b

У Никшићу на бирачком мјесту 122, прекинуто је гласање због ванредног инцидента.

На бирачким мјестима бр. 4, 33, 34 И 42 Рожаје, уочено је да се испред улаза на ова бирачка мјеста јавно дијеле паре. На истом мјесту, дошло је и до физичког насртаја на предсједника општинског одбора ДПС-а од стране активиста Бошњацке странке.

У Никшићу на бирачком мјесту 124, прекинуто је гласање због ванредног инцидента. На стотињак метара од бирачког мјеста окупиле двије групе младића које припадају различитим политичким групацијама па је гласање прекинуто на десет минута. По доласку ОИК-а групе су се разишле, и гласање је настављено након 10 минута паузе.

ЦЕМИ јавља да је у Пљевљима на бирачком мјесту 43 бирач гласао умјесто два члана своје породице.

На бирачком мјесту 84а у Подгорици посматрачи ЦЕМИ-ја у ходнику који води до просторије за гласање, примијетили су постављену камеру која је дужи период снимала.

Што се тиче излазности по регијама, У Подгорици је до 13 часова гласало40.2%, у централном дијелу Црне Горе без Подгорице 45.4%, на сјеверу 41%, а на југу 34.6%.

До 13 часова гласало је 39,9% бирача, подаци су ЦЕМИ. На парламентарним изборима 2012. је до 13 часова гласало 33.3% бирача.

Бирачко мјесто 20 на Цетиње – инцидент активисти Демократског фронта упали на бирачко мјесто и захтјевали од предсједника бирачког одбора да бирачки списак држи затвореним све док нема бирача.

Ин4С и Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*