Crna Gora: Izbori Uživo!

0

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, deseti od uvođenja višepartijskog sistema, a četvrti nakon sticanja nezavisnosti. Istovremeno sa parlamentarnim, održavaju se i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici.

Biračka mjesta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 20 časova. Pravo glasa ima 528.817 građana. U raspodjeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje tri od sto od ukupnog broja važećih glasova u izbornoj jedinici.

Na izborima učestvuje 17 partija i koalicija.

Tokom čitavog dana na portalu će biti dostupne informacije o izlaznosti i sve bitne informacije.

Duplo više posmatrača nego 2012. godine

Parlamentarne izbore 2012. godine nadgledalo je 1.345 posmatrača, dok današnje izbore pratiti njih 2.607.

Novina: Umjesto spreja – elektronska identifikacija

Uređaj za elektronsku identifikaciju prikazaće fotografiju birača na monitoru i odštampati papirni odrezak potvrdu, koja sadrži ime i prezime, JMBG i redni broj birača koji je istovjetan onome u odštampanom biračkom spisku, koji nakon glasanja potpisuj upredsjedniki član biračkogodbora.biracko-mjesto-kormano-u-baru

Izlaznost

Do 8 časova glasalo je 3.5% ili 18.570 birača, saopštio je CDT.

Nepravilnosti

CEMI je saopštio da je zabilježio tri nepravilnosti. Na Cetinju na biračkom mjestu 12 Tehnička škola, kako je saopšteno, uočeno je da predsjednik komisije koristi mobilni telefon što nije u skladu sa članom 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Predsjednik komisije tvrdi da mu je rečeno da to pravo ima.

Takođe, kako prenosi CEMI u Petnjici na biračkom mjestu 15 nije počelo glasanje jer ne radi uređaj. Ne umiju da ga upale. Čekaju pomoć od ekipe zadužene za to.

U Podgorici, na biračkom mjestu 13 Građevinska škola takođe ne radi uređaj. Pauza je od sat vremena, a predsjednik Komisije predlaže da se pređe na stari način glasanja.

U Ulcinju je pronađeno osam glasačkih listića sa duplim serijskim brojem. Zbog toga je zatvoreno biračko mjesto 36. Održana je sjednica Opštinske izborne komisije Ulcinj i zaključeno je da treba informisati Državnu izbornu komisiju.

Na biračkom mjestu br. 22 u Kolašinu (O.Š. Risto Manojlović) ovlašćeni predstavnik jedne partije ima kopiju biračkog spiska zbog čega je opomenut, javlja CDT.

Nepravilnosti prilikom glasanja zabilježene su u Rožajama, javlja CEMI. U autu u blizini biračkog mjesta sa spiskovima sjede aktivisti političke partije i zaustavljaju birače. U povratku nakon glasanja ti birači ulaze u njihov automobil.

123-1                                Kotor – Škaljari na manje od 100m od BM politički bilbordi

Na biračkom mjestu br. 13a, Slovenska Plaža, Budva jedan član sastava biračkog odbora i njegov zamjenik nijesu prisutni. OIK je donijela odluku da birački odbor može da nastavi sa radom.

CDT javlja da na biračkom mjestu 14, Dnevni centar, Nikšiću, predsjednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača prilikom identifikacije. Biračkom odboru zabranjuje se da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopštavaju ime i prezime birača.

Na biračkom mjestu 17 u Nikšiću nestala je kutija za glasanje putem pisma. Iz CEMI-ja je saopšteno da je kutija nestala oko 8 časova i da niko od članova ne zna gdje je.

CEMI javlja da je na biračkom mjestu 65a u Podgorici dozvoljeno glasaču da glasa iako uređaj nije izbacio potvrdu nakon provučenog ličnog dokumenta.

Na biračkom mjestu 18 u Beranama osoba koja nije glasač na tom biračkom mjestu, onemogućava posmatraču CeMi-ja da slobodno prati izbore.

 U Ulcinju na biračkom mjestu broj 36, objekat Sadiković, nastavljeno je glasanje, nakon posjete OIK. CDT javlja da je prekid na tom biračkom mjestu trajao sat i 18 minuta, što znači da se glasanje za toliko mora produžiti.

Biračko mjesto broj 46 u Baošićima zatvoreno je više od pola sata jer ne radi aparat za identifikaciju birača. Od jutros je na tom mjestu glasalo 35 građana sa pravom glasa.

U Podgorici, na biračkom mjestu 75 je birač izašao sa glasačkim listićem van biračkog mjesta, zatim se vratio i ubacio listić u kutiju. Birački odbor nije ovu nepravinost unio u zapis, navodi CEMI.

Na biračkom mjestu 13 u Podgorici primijećeno je da su glasački listići već pečatirani suprotno odredbama člana 78a Zakona o izboru odbornika i poslanika, javlja CEMI.

Na biračkom mjestu 14 na Cetinju, glasač prijavio da je dobio 4 poziva za glaasanje na četiri različita biračka mjesta, navodi CEMI.

CDT javlja da su partijski aktivisti opet primijećeni kod biračkog mjesta 12 u Rožajama.

U Podgorici kod biračkog mjesta 60 je uočen parkirani automobil na 20m od biračkog mjesta. Glasači izlaze na sporedni ulaz blizu automobila i tu bivaju evidentirani, navodi CEMI.934b4a1a4a749f47f2076153209957df

Zabilježen je novi primjer partijskih aktivista blizu biračkih mjesta.

CDT javlja da je u Ulcinju nestala struja na značajnom broju biračkih mjesta.

Posmatrači CDT-a su u blizini tri biračka mjesta primjetili promotivni materijal partija u krugu od 100 metara, što je zabranjeno Zakonom. Konstatovali su da na šest biračkih mjesta koja su posjetili nema dovoljno prostora za nesmetano praćenje izbornog procesa.

Na 8 biračkih mjesta koje su obišli posmatrači CDT-a nestajala je struja ili je bilo kraćih ili dužih prekida u korišćenju elektronske identifikacije.

0c62938ada202711b94efc3a85542d53

Do 11 časova je glasalo 20.4% birača, ili oko 107.900 birača, javlja CDT. Na parlamentarnim izborima 2012. do 11 sati glasalo je 18,2 % birača.

U Nikšiću su zatvorena sva tri biračka mjesta u okviru škole gđe je biračko mjesto broj 35, zbog incidenta, odnosno prijave da se vrši kupovina glasova, javlja CEMI.

Izlaznost do 11 časova je 20.7% podaci su CEMI.

Na biračkom mjestu 84c u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ u Podgorici pozvani su predstavnici DIK I OIK zbog sumnji da partijska aktivistkinja vrši pritisak na birače.

Biračko mjesto broj 46 u Baošićima u Herceg Novom ponovo je otvoreno, pošto je bilo zatvoreno jer se aparat za elektronsku identifikaciju birača , sat nakon otvaranja biračkog mjesta, pokvario. Do tada je glasalo 35 građana. Reporter „Vijesti“ javlja da se sada prešlo na stari način glasanja.

Na biračkom mjestu 116a, Tuzi, Podgorica, došlo do kraćeg prekida glasanja zbog spora između članova biračkog odbora, javlja CDT.

Funkcioner URA iz Bijelog Polja tvrdi da je napadnut nakon što je slikao kupovinu glasova.

Centar za monitoring (CEMI) je saopštio da je njihovom posmatraču na biračkom mjestu 72 prišlo lice misleći da je član biračkog odbora DPS-a. Iz CEMI-ja navode da je ta osoba nudila pasoš pitajući njihovog posmatrača gđe da podigne novac.

Do 12 sati na biračkim mjestima glasalo je 29,9% ili oko 158300 birača, javlja CDT. Na predsjedničkim izborima 2013. do 12 sati glasalo je 20% birača.
a5289d2607c2c25c4019d8e5110bde2b

U Nikšiću na biračkom mjestu 122, prekinuto je glasanje zbog vanrednog incidenta.

Na biračkim mjestima br. 4, 33, 34 I 42 Rožaje, uočeno je da se ispred ulaza na ova biračka mjesta javno dijele pare. Na istom mjestu, došlo je i do fizičkog nasrtaja na predsjednika opštinskog odbora DPS-a od strane aktivista Bošnjacke stranke.

U Nikšiću na biračkom mjestu 124, prekinuto je glasanje zbog vanrednog incidenta. Na stotinjak metara od biračkog mjesta okupile dvije grupe mladića koje pripadaju različitim političkim grupacijama pa je glasanje prekinuto na deset minuta. Po dolasku OIK-a grupe su se razišle, i glasanje je nastavljeno nakon 10 minuta pauze.

CEMI javlja da je u Pljevljima na biračkom mjestu 43 birač glasao umjesto dva člana svoje porodice.

Na biračkom mjestu 84a u Podgorici posmatrači CEMI-ja u hodniku koji vodi do prostorije za glasanje, primijetili su postavljenu kameru koja je duži period snimala.

Što se tiče izlaznosti po regijama, U Podgorici je do 13 časova glasalo40.2%, u centralnom dijelu Crne Gore bez Podgorice 45.4%, na sjeveru 41%, a na jugu 34.6%.

Do 13 časova glasalo je 39,9% birača, podaci su CEMI. Na parlamentarnim izborima 2012. je do 13 časova glasalo 33.3% birača.

Biračko mjesto 20 na Cetinje – incident aktivisti Demokratskog fronta upali na biračko mjesto i zahtjevali od predsjednika biračkog odbora da birački spisak drži zatvorenim sve dok nema birača.

In4S i Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

*