Crna Gora – sve bliže Kosovu, sve dalje od Srbije

0

Crnogorska vlast se žestoko trudi da na sve moguće načine podiđe svojim novim prijateljima Amerikancima i NATO-u, pa je od nedavno podigla diplomatske odnose sa samoproglašenim Kosovom na nivo ambasadora.

Razmjena ambasadora, kako prenose beogradski mediji, obaviće se početkom septembra.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači je za ambasadora u Crnoj Gori imenovao Skendera Durmišija koji je ambasadorsku funkciju do sada obavljao u Belgiji, Makedoniji i Australiji. Durmiši je trenutno direktor Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Istovremeno, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je za ambasadora te zemlje na samoproglašenom Kosovu imenovao Ferhata Dinošu, koji je bio ambasador u Albaniji.

Prije te odluke diplomatski odnosi su bili na nivou otpravnika poslova, pošto Vujanović nije prihvatio da imenuje ambasadora, uslovljavajući to uključivanjem crnogorske manjine u Ustav samoproglašenog Kosova. Tači je tokom mnogobrojnih susreta najavljivao je da će se to i ostvariti.

Međutim, paket ustavnih promjena samoproglašenog Kosova, u kojima treba da bude obuhvaćeno to i pitanje transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u Vojsku samoproglašenog Kosova nailazi na otpor i neslaganje predstavnika Srba.

Izvor: IN4S

POSTAVI ODGOVOR

*