ЦРНОГОРСKА МОРНАРИЦА: Спремни за све изазове које доноси пријем у НАТО!

0

Заповедник Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода Дарко Вуковић, изјавио је како је Морнарица спремна одговорити свим изазовима на мору, а пре свега обавезама и задацима које намеће сада већ извесно учлањење у НАТО.

У разговору за „Побједу“ Вуковић истиче да је Морнарица последњих година обавила интензивне припреме како би била спремна за изазове и одговорности које је очекују након пријема државе у НАТО.

„У мају је НАТО Самит и већ је најављено да је Црна Гора за столом, тако да је то датум када би све требало да буде готово. Морнарица је апсолутно спремна јер је усвојила стандарде у разним областима, када је реч о војној алијанси. Постоји читав низ НАТО програма и пакета које спроводимо уназад десетак година. Има још доста посла, али оно тежишно смо већ одрадили од када је држава потписала ‘Партнерство за мир'“, објашњава Вуковић.

Вуковић је подсетио да је у 2016. години Морнарица имала низ поморских вежби у територијалним водама, али и у иностранству. Говорећи о предности чланства у Савезу, он каже да се, између осталог, отварају сви програми у домени војне струке, преноси Тањуг.

„То значи да имамо приступ свим вежбама и учешћу у заједничким активностима, као и модернизацији и развоју опреме. На пример, коришћењем био-дизел горива на нашим бродовима дајемо активан допринос заштити животне средине и повећању ефикасности рада наших бродова, као и приступ читавом другом низу пакета и програма. То пружа могућност нашим војницима за обуку у свим респектабилним НАТО центрима“, каже Вуковић.

Он је имао речи хвале за војнике који учествују у војним мисијама НАТО-а, ЕУ-а и УН-а. „Припадници Морнарице Војске Црне Горе учествовали су у мисији „Међународих трупа за безбедносну подршку“ (ИСАФ) као подршка у Авганистану, као припадници пешадијског вода или као официри на команди на одређеним штабним дужностима. Имамо и официре који су у оквиру НАТО командне структуре у НАТО организацији, официре и у НАТО команди у Бриселу, Напуљу, на другим позицијама“, истиче Вуковић.

Заповедник наглашава да је Морнарица транспарентан део састава обране и да заједно с другим институцијама јача државне капацитете за одговор на потенцијалне кризе, које могу угрозити сигурност црногорског мора.

„Са сигурношћу могу тврдити да је Јадран безбедно и сигурно море за све активности, чему доприноси и добра регионална сарадња и интеграциони процеси са ЕУ и НАТО. Свесни смо да се безбедност и сигурност Јадрана не може посматрати одвојено од безбедности и сигурности Медитерана, а један од механизама за тако нешто јесу и интеграције у ЕУ и НАТО. И друге европске државе искористиле су та два механизма, обезбедиле своју поморску привреду и заштитиле своје море“, каже он

 

 

АЈБ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*