Чудна јахта у Београду: „Игра анђела“ од 3 милиона евра (ФОТО)

У време када је све присутније истицање православних обележја - тетовирање светаца на телу, качење крста на ретровизор аутомобила, осликавање вагона... доживео сам да све "анђеле" видим на једном месту и то тамо где се то не очекује.

0

Као фоторепортер портала МОНДО често долазим у ситуацију да видим и доживим несвакидашње призоре, и из тог разлога обожавам свој посао и не бих га мењао ни за један други.

Мој данашњи задатак је био да одем на Сајам наутике, и фотографишем најлепше, најскупље, најинтересантније јахте и глисере (да мало „парим очи“, а потом и ви, драги читаоци).

И тако, уђем у Халу 1 Београдског сајма, све већ виђено (ово је други или трећи пут да фотографишем овај догађај), и кренем редом кружним платоом од произвођача до произвођача тражећи занимљива пловила, и у „мору“ сличних (нисам баш експерт за наутику да бих их оцењивао), у даљини ми је „ишарани“ глисер привукао пажњу.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-24

Кренуо сам ка њему и што сам више прилазио, то сам био у све већем чуду.

Глисер са три огромна ванбродска Јамахина мотора био је цео осликан сликама арханђела Гаврила, Урила, Рафаила, Јегудила… па фреска светог Николе поред Богородице… Да је ово највећа атракција овогодишњег Сајма наутике потврдили су ми и многобројни посетиоци који су га загледали, а понеки би се и прекрстили пре него што би му сасвим пришли.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-27

Док сам три пута обилазио око глисера и фоткао га са свих страна, приметио сам господина у белом оделу како поносно стоји крај њега, претпоставио сам да је он власник. Пришао сам му и замоли га да ми да пар информација о глисеру.

Да ли сте ви власник овог глисера и како се зове ваша фирма која их производи (мислећи да као и сви остали излагачи има фирму која прави глисере или их препродаје на нашем тржишту)?

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-23

„Поштовање, ја сам др Недељко Дражић власник овог глисера, и нисам га ја направио већ сам га добио на поклон“, одговорио је господин.

Добро, али откуд то да сте довезли овај брод и да сте га изложили?

„Замолили су ме да га изложим пре свега због духовне ноте, а и овај глисер ,у суштини, носи обиље позитивне енергије“.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-21

Окренуо сам се око себе покушавајући да откријем где је та „скривена камера“, али пошто је нигде нисам видео, бојажљиво сам поставио следеће питање.

Можете ли ми рећи од кога сте добили овакав поклон?

„Поклонио ми га један шеик из Уједињених Арапских Емирата у знак захвалности што сам га излечио и ослободио црне магије“.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-28

Морам признати да сам мислио да се црном магијом и тим стварима баве само у Африци, али не и шеици у Емиратима. Потпуно затечен одговором, и да бих се мало „сабрао“, „окренуо“ сам причу на техничке карактеристике глисера.

Која је дужина, тежина, колико иде на сат и за које прилике се користи?

Глисер је регистрован у Америци, а када га је бродом довезао до луке у Копру (Словенија), готово сваки цариник се фотографисао поред њега.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-37

„Тежак је 6,5 тона без мотора, а око 8,5 тона са моторима (три ванбродске Јамахе и на свакој од њих пише 250 кс), и блиндиран је, направљен од специјалне врсте материјала и изграђен у бродоградилишту за специјалне намене, иде преко 100 наутичких миља на сат, а намена је пре свега да пробуди авантуристички дух и уживање у вожњи“.

Да ли бисте ми рекли о ком шеику је реч и која је вредност глисера?

„Не бих могао да вам кажем о коме је реч, а само израда глисера је коштала више од ТРИ милиона евра“.

sajam-nautike-gliser-sa-feskama-36

Са великим знаком питања изнад главе срдачно сам се поздравио са господином Недељком, пореклом из Никшића (за кога на интернету пише да је парапсихолог, шаман, члан америчке академије против старења!) и отишао из Хале 1 Београдског сајма знајући да нећу наићи ни на једну јахту или глисер који би причом и ценом могли да се упореди са „Игром Анђела“, а и доста је „чуда“ за данас.

Горан СИВАЧКИ, МОНДО

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*