Цвијетин Миливојевић: Ниједна српска власт не сме да покрене питање о враћању 999 војника на Космет

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић је оценио у Новом дану да премијер и изабрани председник Александар Вучић једва чека да испуни захтев демонстраната "Против диктатуре" и распише ванредне парламентарне изборе јер то одговара владајућој странци у овом тренутку.

0
„Опозиција би катастрофално изгбила изборе, што их пре организује он ће их убедљивије добити. Иду избори за Скупштину града Београда и сигуран сам да их Српска напредна странка може изгубити ако не буду одржани још неки тог дана који ће наткрилити београдске, а то могу бити само парламентарни“, оцењује он.

Додаје да постоји много незадовољних грађана, покрета, организација, удружења грађана итд. који сублимирају сопствене захтеве.

„Али као имате много таквих захтева, близу сте критичне масе која може да покрене озбиљан процес“, сматра Миливојевић.

Каже да га не би изненадило да избора буде већ на лето, а „до краја године свакако“, оцењујући да се „они који гласају за Вучића нису уморили од избора“.

Миливојевић сматра да је немогуће „направити“ једног лидера опозиције.

„Није то Србија 90-их година. Негативан одијум према власти није тог интензитета као што је био против Слободана Милошевића, кад сте могли да ујединити и радикалну грађанску и радикално националну опцију. Треба имати макар два лидера“, рекао је он.

Дачић премијер само ако је на орочен период

Говорећи о томе да се још не зна ко би могао да буде следећи премијер, Миливојевић каже да је то „Вучићев начин владања“.

„Он са мањком информација подгрејава страх, ишчекивања, жељу… Постоји неколико сценарија, најлогичније је да буде неко из СНС јер је најјача сгтранка. То би могао да буде неко млад, ко није потрошен у јавности, фото робот између Николе Селаковића, Марка Ђурића, Небојше Стефановића и Бранислава Недимовића, ко нешто значи у СНС, али ко је лојалан Вучићу“, рекао је он.

Оцењује да Зорана Михајловић неће бити премијер, након писања једног таблоида, који је близак Вучићу, о њој.

„Ако треба потрошити Ивицу Дачића на орочен период, ако ће избора бити за неколико месеци. На дугорочно не. Кад је реч о експерту, не верујем у ту причу, сем ако није јако лојалан Вучићу и ако Вучић у њему види страначког човека“, каже Миливојевић.

У чему је већа кривица Вокера од Клинтона

Миливојевић сматра да покушај српске дипломатије да се накнадно сети ко је био Вилијам Вокер делује симпатично и додаје да Србија треба да се бави оним што омогућава резолуција Савета безбедности о Косову и Метохији.

„Србија не сме ни да покрене 18 година неке ствари из резолуције, нпр. о враћању до 999 униформисаних полицјских и војних припадника на КиМ, не да би ратовали већ због заштите и слично. Али из различитих разлога ниједна власт то није затржила, уз исто образложење – па то нам не би прошло“, каже он.

Додаје да је Вокер неспорно албански лобиста, као и да је прича са Рачком као непосредним поводом за бомбардовање тачна, о чему је годинама писала фински патолог Хелена Рента, али напомиње да Србија не сме да адресује правог кривца.

„Врховни командант војске САД 1999. био је Бил Клинтон, а наш изабрани председник се појављује у предизборној кампањи Хилари Клинтон. У чему је већа кривица Вокера од Клинтона, покажите мишиће пред неким озбиљним“, рекао је Миливојевић.

Према његовом мишљењу, прича о Великој Албанији се користи за „замајавање унутарполитичке јавности“.

„Иде инаугурација председника и избор премијера, треба показати мало више тзв. вербалног патриотизма“, оцењује Миливојевић.

Србија је морала да прекине преговоре због ЗСО

Влада Исе Мустафе је пала, каже Миливојевић, с једне стране због непоштовања Устава Косова који се тиче евентуалног формирања Заједнице српских општина (ЗСО), а с друге разграничења с Црном Гором.

„Видите како се брани уставно-правни суверенитет и територијални интегритет земље, па макар била и полупризната. А ми преговарамо с онима који су узурпирали 15 одсто наше територије“, каже он.

Сматра да је Србија морала да прекине преговоре још пре три године, јер је ЗСО требала да буде формирана до фебруара 2014.

„Упркос томе преговарамо о другим темама, а основна прича није реализована. Не зато што то нису хтели Албанци, већ им је неко рекао да не морају да испуне тај услов. О наставку не одлучује Александар Вучић, већ вероватно Федерика Могерини“, каже он.

Оцењује да се крај европског пута не назире, а да је најоптимистичнија процена о уласку у ЕУ 2025.

„Ми пристајемо скоро на све. Формално кажемо да нећемо призанти Косово, али све што је учињен од 2013. је признавање територијалног интегритета и суверенитета Косова“, сматра он.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*